102 verjaardagskaarsjes voor mevrouw Roos

Foto: Sam Fish

Twee jaar geleden mocht mevrouw Roos haar honderdste verjaardag vieren. Dat deed ze met een grote groep mensen in de gemeenschappelijke ruimte van woonzorglocatie De Vliedberg in Ouddorp. Vorig jaar kon er helaas niets gevierd worden door het coronavirus. En dit jaar ging het bijna weer mis.

Door Sam Fish

Maar met 102 jaar laat Josina Marina Roos-De Koning zich niet uit het veld slaan. Jo, zoals de mensen haar kennen, viert het gewoon verspreid over een paar dagen. En zeg nu zelf, met zo’n leeftijd is meerdere dagen feest toch ook leuker dan alles in één keer?

Het leven van Jo

Jo wordt geboren in de gemeente Velsen-Noord, maar al snel verhuist ze naar Vlissingen voor haar vaders werk. Daar groeit ze dan ook op. Haar familie woont in Stellendam, haar moeder komt daar ook vandaan. Als ze op een dag in Stellendam in de bakkerij staat, krijgt ze een gratis brood aangeboden. Het is een man uit Goedereede, een aantal jaar later stappen ze in het huwelijksbootje.

De twee gaan samen in Goedereede wonen en ze krijgen een dochter. Inmiddels zijn er ook twee kleinkinderen én twee achterkleinkinderen. Helaas is de man van Jo 26 jaar geleden komen te overlijden. Toen in 2014 de Vliedberg werd geopend is ze daar naartoe verhuisd. “En ik woon hier prima. Ik heb het hier goed naar mijn zin,” vertelt ze. “De zusters plagen me af en toe, maar dat kan ik ook.”

Oude leeftijd

Ondanks haar leeftijd is Jo nog erg kwiek. Ze verstaat alles nog en heeft voor alles een antwoord klaarliggen. Alleen haar zicht is erg achteruit gegaan de afgelopen jaren, ze ziet nog maar 10 procent. “Ik deed altijd graag handwerken en lezen, maar dat gaat niet meer. Gelukkig kun je ook naar boeken luisteren, dat doe ik nu heel graag,” vertelt ze.

Mevrouw Roos heeft niet echt een geheim om zo’n mooie leeftijd te halen. “Ik heb altijd heel weinig gegeten,” zegt ze. “Misschien heeft dat ermee te maken. Maar ik houd wel van vis. Ik heb vanmiddag heerlijk garnalen gekregen, die zijn op.”

Geboorteakte

Sinds deze zomer geeft de gemeente bij deze bezoekjes een bijzonder cadeau. De jarige krijgt namelijk de geboorteakte cadeau en dat wordt goed ontvangen. Ook mevrouw Roos is er enorm blij mee. “Wat bijzonder,” zegt ze. “Ik vind het heel leuk dat de burgemeester langs is gekomen. En dat cadeau gaat aan de muur!”