Goedemorgen, het is vandaag vrijdag 13 augustus

Foto: Image by Huda Nur from Pixabay

Het is vandaag vrijdag de dertiende en dat doet wat met mensen. Ben jij bang voor deze dag? Of doet het je allemaal niet zoveel?

Door Sam Fish

Niet overal ter wereld is vrijdag de dertiende trouwens de zondebok. In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen zien ze juist dinsdag de dertiende als ongeluksdag. In Italië is vrijdag de zeventiende de pineut. Uiteindelijk draait het allemaal om bijgeloof. En geloof het of niet, maar dat bijgeloof voor deze dag is nog niet zo oud. Ruim honderd jaar namelijk pas.

Mensen lopen vandaag liever niet onder een ladder door. Zanger André Hazes trad nooit op met deze datum. Verschillende hoge gebouwen in Amerika hebben geen dertiende etage. Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben zelfs geen dertiende rij.

Dit bijzondere fenomeen heeft overigens ook een naam: paraskevidekatriafobie. Makkelijk gezegd: een specifieke angst voor vrijdag de dertiende.

Een van de verklaringen voor vrijdag de dertiende als ongeluksdag is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd. Een ongeluksdag dus. Als die dag dan ook nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, moet deze dag dus wel extra ongeluk veroorzaken. De vrijdagen kunnen ook een kwade naam gekregen hebben omdat op die dag door de Romeinen doodvonnissen werden voltrokken. Ook in Engeland werd de doodstraf op een vrijdag uitgevoerd. Dat ‘dertien’ een negatieve klank had in de christelijke wereld is mogelijk terug te brengen tot het laatste avondmaal van Christus, waar dertien personen aanzaten.

Weerbericht

In de vroege ochtend kan het nog even tegenvallen door wolkenvelden. Deze trekken echter al snel weg richting het oosten. Vooral ’s middags is er veel zon, met name in het westen van het land. De wind draait naar het westen en neemt toe in kracht tot vrij krachtig. Het wordt op Goeree-Overflakkee zo’n 21 graden.

Bron: Weer.nl

Corona-update

Het RIVM heeft de corona-cijfers geüpdatet. Dit zijn de cijfers van de week van 4 tot 10 augustus.

 • De afgelopen week hebben 18.048 mensen een positieve testuitslag gekregen
 • Er zijn 421 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis
 • Helaas zijn er de afgelopen week 46 mensen overleden aan het virus
 • Op Goeree-Overflakkee zijn er deze week 41 besmettingen bijgekomen

Volgens het coronadashboard zijn er op Goeree-Overflakkee in de afgelopen 24 uur 4 mensen positief getest op het virus. In heel Nederland waren dat er 2614.

Bron: RIVM 

Genoeg te doen

We hebben een jaar achter de rug waarin niet veel mogelijk was. Geen uitstapjes, evenementen of activiteiten. Maar die tijd is zo goed als voorbij en alles begint weer terug te komen. Zo ook de activiteiten op Goeree-Overflakkee. Onze agenda wordt langzaamaan steeds voller, maar er kan nog meer bij! Heb jij een activiteit of evenement dat je in onze agenda terug wilt zien? Stuur dan alle informatie naar [email protected].

Check hier de volledige agenda! 

Thema van de dag

Het is trouwens ook linkshandigendag, de dag van de prosecco en de filet mignon. Maar het is ook ‘geef iemand anders de schuld’-dag. En we kijken even terug naar de geschiedenis. Op deze dag in…

 • 1672 observeerde Christiaan Huygens als eerste de zuidelijke poolkap van Mars.
 • 1847 legde Koning Willem II de eerste steen van zijn paleis in Tilburg. En dat paleis staat er nog steeds. Tegenwoordig is het ’t Paleis-Raadhuis.
 • 1972 werd de eerste gele kaart in het Nederlands betaalde voetbal uitgedeeld.
 • 1992 was de eerste viering van linkshandigendag.
 • 2005 startte TV-zender Talpa van John de Mol met uitzenden.

Uitgelicht

Schrijfster Tica Morgan heeft haar geboorte eiland Goeree-Overflakkee gebruikt als decor voor haar boekenserie. Deze serie kwam vorig jaar al uit en was meteen razend populair. Om dat te vieren komen deze zomer alle zes de boeken uit in paperback met elke maand een nieuw boek!
En dat het niet goed gaat met het klimaat is inmiddels wel duidelijk. De overheid is daarom op zoek naar jonge klimaatambassadeurs van de toekomst. Iets voor jou? Kijk wat er nodig is om klimaatambassadeur van Nederland te worden!

Wil je niets missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en/of volg ons op Facebook!

Jarig

En er zijn vandaag natuurlijk ook mensen jarig. Deze mensen mogen vandaag genieten van een lekker stukje taart. Gefeliciteerd!

 • Lois Abbingh – Handbalster – 29
 • James Morrison – Brits zanger – 37
 • Sven de Wijn – Acteur – 38
 • Edwin Ouwehand – Radio-dj – 52
 • René Karst – Zanger – 55
 • Jörgen Raymann – Cabaretier – 55
 • Maxim Hartman – Presentator – 58
 • Jef Rademakers – Televisiemaker – 72
 • Fong Leng – Modeontwerpster – 84

Dossier: De dag van