Belevingscentrum over Sint-Elisabethvloed geopend

Foto: PR Waterschap Hollandse Delta

Hier op Goeree-Overflakkee praten we vooral over de Watersnoodramp en alles wat daarbij hoorde. Maar het was niet de enige waterramp die we hebben gehad op het eiland.

Zo’n 600 jaar geleden was er sprake van de Sint-Elisabethvloed. Op dinsdag 25 mei is het online belevingscentrum hierover geopend. Hier kun je het verhaal van deze vloed van 600 jaar geleden herbeleven.

Het centrum is bedoeld voor inwoners uit de regio, maar ook voor mensen daarbuiten. Via deze link kan iedereen het belevingscentrum online bezoeken.

Tussenkop

Deltacommissaris Peter Glas is enthousiast over het belevingscentrum. “De Sint-Elisabethvloed herinnert ons eraan hoe kwetsbaar we zijn in onze laaggelegen delta. En het herinnert ons eraan hoe rampzalig de gevolgen kunnen zijn als de dijken breken. De ramp legde de basis voor de manier waarop ons huidige watersysteem is ingericht. Dat is gedaan met waterschappen en dijkbewakers. In het belevingscentrum voel je de kracht van het water en zie je hoe we al eeuwenlang de strijd tegen het water voeren. Je leert er ook weer hoe je kunt leven mét water. Het centrum maakt de bezoekers op een indringende manier bewust van het belang hiervan. Nu en in de toekomst.”

De kracht van het water

Op 19 november 1421, 600 jaar geleden, vond de Sint-Elisabethvloed plaats. Dat gebeurde in de graafschappen Zeeland en Holland. Een hoge stormvloed brak door de verzwakte dijken en daardoor stroomde het zoute zeewater het binnenland in. DE vloed had grote gevolgen voor de regio. Zelfs vandaag nog zijn de sporen hiervan zichtbaar.

In het belevingscentrum vertellen de waterschappen het verhaal over die vloed. Water heeft een enorme kracht. Het kan de vriend en vijand zijn. Hoe gaan we hier mee om? Hoe vormen we een toekomstbestendige relatie met het water? En welke rol spelen de waterschappen hierin? Het interactieve belevingscentrum neemt de bezoeker mee door verschillende ruimtes. Je gaat op die manier op zoek naar de antwoorden op al deze vragen.

Verleden, heden en de toekomst

Het belevingscentrum is het hele jaar door online te bezoeken. Het biedt ook voor iedereen wel wat wils. Zo kun je in de ruimte ‘Verleden’ de vloed herbeleven met een radio-uitzending. Je kunt de unieke historische kaart bekijken en het verhaal over het wiegje van Beatrijs lezen.

In de ruimte ‘Heden’ kun je onder andere waterwandelingen downloaden. Je kunt er meedoen aan geochacing en informatie lezen over waterveiligheid van vandaag de dag. En in de ruimte ‘Toekomst’ leren bezoekers hoe waterschappen ons in de toekomst beschermen tegen het water. Je leert ook welke innovatieve oplossingen daarbij gebruikt worden.