Vrolijk Pasen! Maar wat vieren we nu eigenlijk?

Foto: Pixabay; Silviarita

Vrolijk Pasen! Vandaag is de dag dat we met de familie eieren eten, zowel echte als die van chocolade. Maar naast een gezellige en lekkere dag, is het ook een gelovige dag!

Toch weten niet veel mensen wat er nu precies gevierd wordt tijdens de Paasdagen. En daarom hebben we het een en ander voor je uitgezocht. Scheelt jou weer tijd, kun je sneller terug naar de Paasactiviteiten.

Wat is Pasen?

Van oorsprong is Pasen een heidens feest. Het is het feest van de godin van het licht en de lente: Eastre. Op de zondag na de eerste volle maan is het Pasen. Er wordt dan de vernieuwing van het leven gevierd. In Christelijke gezinnen is het weer iets anders. Zij vieren met Pasen de opstanding van Jezus Christus, nadat hij op Goede Vrijdag is gestorven aan het kruis. Christenen herdenken met Pasen dus de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. Voor de Joden heet deze dag Pesach, dat is het Joodse Paasfeest. En zij vieren de bevrijding uit de slavernij in Egypte.

Vroeger was Pasen ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste die heerste als de wintervoorraden opraakten.

Waarom eten we Paasbrood?

Paasbrood eten we natuurlijk niet alleen omdat het lekker is. De Rooms-katholieken sluiten de vastenperiode af, die eindigt vlak voor Pasen. En die afsluiting vieren ze door feestelijk te bakken. Ze gebruiken ingrediënten als spijs, rozijnen, noten, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. De vruchten worden geweld en fijngehakt voordat het door het deeg wordt gemengd. Het brood wordt vervolgens op een bakplaat gebakken.

Ook heeft paasbrood op Witte Donderdag een speciale betekenis. Hiermee wordt namelijk het laatste avondmaal van Jezus herdacht. Jezus Christus vergeleek zichzelf namelijk met het brood dat hij uitdeelde.

En dan de chocolade Paashazen?

De Paashazen zijn niet meer weg te denken van het hedendaagse Paasfeest. En dat geldt ook voor de chocolade eitjes. De Paashaas vindt haar oorsprong in het heidense Paasfeest. Het is een teken van vruchtbaarheid. Vroeger vond men eieren in oude hazenlegers. Deze waren daar neergelegd door verschillende vogelsoorten, maar men dacht dat de haas dat had gedaan. En zo werd ook de Paashaas een symbool van vruchtbaarheid. Een andere oorsprong waaraan gedacht wordt, is dat de haas zich razendsnel voortplant. En ook dat wordt gezien als teken van vruchtbaarheid.

De eieren die verstopt worden door de Paashaas komen ook voort uit de eieren die verstopt lagen in de hazenlegers. Vroeger ging men in de Paastijd op zoek naar eten. Ze vonden dan eieren in die oude hazenlegers. Een hazenleger is overigens de benaming van het nest van de haas.

Maar waarom eten we dan eieren?

Het ei staat symbool voor nieuw leven. Daarom is het ook een symbool voor het nieuwe leven na de opstanding van Jezus. Daarbij werden eieren vroeger ook opgespaard tussen Carnaval in Pasen, omdat in die periode streng werd gevast. Tijdens Pasen werden de eieren dan opgegeten om aan te geven dat het vasten voorbij was.

Verder zijn het kuiken en het ei symbool voor het voorjaar een nieuw leven. En dat beschilderen? Dat doen we om het leven en de vruchtbaarheid te bevorderen.

Vrolijk Pasen! 

Bij elke feestdag wensen we andere personen een vrolijk (vul feestdag in). Denk aan Vrolijk Kerstfeest! Of zoals vandaag: Vrolijk Pasen! Dat doen we omdat dit een blije dag is. Zo is Kerst volgens de vertelling de geboorte van Jezus en met Kerst komt hij weer terug. Dat zijn vrolijke dagen en dus zeggen we ‘Vrolijk Pasen!’.

Wat de dag ook vrolijk maakt zijn de kleuren die erbij komen kijken en dan vooral de kleur geel! Gele linten, gele kuikentjes, gele strikken, gele kaarsen, gele tafellakens en servetten. Geel is duidelijk een echte Paaskleur. Dat komt voort uit het oorspronkelijke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon die na de donkere wintermaanden eindelijk weer te zien is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen