Politie vindt drugslab in Stad aan ’t Haringvliet

Foto: Pixabay; 3839153

De politie heeft op woensdag 31 maart een drugslab aangetroffen in een loods aan de Burgemeester Sterkstraat in Stad aan ’t Haringvliet.

Om precies te zijn ging het om een tabletteerderij, dat is een plek waar XTC/MDMA tabletten worden geperst met een machine. Het pand werd gecontroleerd naar aanleiding van signalen uit de buurt. Volgens buurtbewoners zouden er mensen overnachten in de loods. Tijdens de inval waren twee personen aanwezig in het gebouw. Zij zijn aangehouden. Het gaat om een 30-jarige man zonder bekende woonplaats en een 33-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Wijkbewoners zijn belangrijk

Hiermee wordt maar weer bewezen hoe belangrijk het is dat wijkbewoners de buurt een beetje in de gaten houden. De tableteerderij was nog vollop in bedrijf toen de politie kwam kijken. Dat betekent dat er in de loods, middenin een woonwijk, erg veel chemicaliën aanwezig waren. Bij zo’n proces als het maken van drugs, komen veel van deze stoffen vrij en dat is erg schadelijk. Bij een drugslab waar de stoffen worden geproduceerd is dit nog erger. Daarnaast zijn drugslabs erg explosie- en brandgevaarlijk.

“Gelukkig waren de omwonenden zo scherp om te zien dat er vreemde dingen gebeurden,” vertelt de politie in een bericht op Facebook. “Zij deelden hun informatie met de politie en de gemeente. Dit soort signalen worden door gemeente en politie verzameld. Op speciale actiedagen worden de panden met meerdere meldingen gecontroleerd.”

Hoe herken je een drugslab? 

Het is niet voor iedereen makkelijk te zien of er iets niet klopt aan een situatie. Daarom hier wat specifieke tips als het gaat om drugs. Denk aan drukte op ongebruikelijke tijdstippen. Het hoeft geen grote stroom aan mensen te zijn, maar als er gebruikelijk niemand te zien is en in korte tijd komen er verschillende mensen langs? Dan is dat niet normaal. Zeker ook als dit vooral nachtelijke bezoekjes zijn en mensen met grote tassen langskomen. Veelal zijn ook de ramen van het pand verduisterd of afgeplakt. Misschien staat er een kast voor de ramen om ervoor te zorgen dat er niemand naar binnen kan kijken.

Ook enorme luchtzuiveringsinstallaties, extreem veel camera’s en bewakingsmaatregelen kunnen een hint zijn. Of misschien juist het ontbreken van bedrijfslogo’s of het gebrek aan een naambordje bij de deur.

Melden helpt!

De melding van de buurtbewoners in Stad aan ’t Haringvliet laat maar weer zien dat melden helpt. Het is belangrijk om de politie in te schakelen als je denkt dat iets niet klopt aan een situatie. Ze kunnen beter een keer voor niets rijden dan dat het fout afloopt doordat er geen melding wordt gemaakt. Het gaat om de veiligheid van de wijk. Criminelen zijn niet bang om geweldig te gebruiken, ook niet in een kleine woonwijk. Drugslabs en hennepkwekerijen vergroten de kans op brand, explosies en waterschade. “Daarom vragen wij u het meteen te melden als u vermoedens heeft van illegale praktijken,” benadrukt de politie. Melden kan via 0900-8844, maar als je liever anoniem blijft kun je bellen met Meld Misdaad Anoniem (M.). Zij zijn te bereiken via 0800-7000.

Stad aan ’t Haringvliet – In een loods aan de Burgemeester Sterkstraat is gister een drugslab aangetroffen; een…

Geplaatst door Politie Haringvliet op Donderdag 1 april 2021