Vuurtoren Ouddorp is postcard-locatie Songfestival!

Foto: Sam Fish

In december plaatsten we al de oproep om mooie locaties aan te dragen voor de postcard-opnames voor het Songfestival. En daar is gehoor aan gegeven!

Door Sam Fish

Iedereen kon de afgelopen tijd een unieke plek aanmelden voor de opnames van de korte video’s. En dat mocht elke locatie zijn. Bekend, onbekend, het maakte niet uit. Als het maar een écht plaatje was om te zien. Nederland heeft massaal meegedacht en er zijn uiteindelijk ruim 750 locaties ingestuurd. Daarvan zijn er 41 locaties uitgekozen door de organisatie. De eerste drie hiervan zijn op woensdag 17 februari bekend gemaakt. En Goeree-Overflakkee zit erbij! Om precies te zijn is er gefilmd bij de vuurtoren in Ouddorp.

Postcard 

Elk land dat meedoet aan het Eurovisie Songfestival maakt een postcardvideo in het land waar het Songfestival gehouden wordt. Een postcard is een soort introductievideo. Deze wordt uitgezonden vlak voordat de inzending hun land gaat vertegenwoordigen op het podium. In die postcard zie je dus iets van het land waar het Songfestival dat jaar gehouden wordt, maar je leert via een voice-over ook de inzending kennen. Er wordt wat over het liedje verteld, over de act en over de gedachte achter het nummer.

De postcard is dus best een belangrijk moment in de wedstrijd. En elk land geeft hier elk jaar zijn eigen invulling aan. Zo werden de artiesten in 2019 door Israël gevraagd om te dansen met de lokale bevolking. Onderaan dit bericht vind je de postcard die toen voor Nederland werd gemaakt.

Tiny house 

Normaal gesproken reizen de artiesten af naar het organiserende land op de postcard op te nemen. Echter is dat door het coronavirus nu niet mogelijk. Daarom is er voor deze editie gekozen voor een alternatief concept. “Met de nieuwste, digitale technieken worden de artiesten visueel in een tiny house gepresenteerd. Het huisje wordt ingericht aan de hand van het verhaal en de persoonlijkheid van de artiest,” zo laat de organisatie weten. “Op deze manier worden alle deelnemende artiesten op een bijzondere plek in Nederland aan het publiek voorgesteld.”

“Door de coronacrisis is het huis een nóg belangrijker deel van ons leven geworden,” zegt Gerben Bakker. Hij is Head of Show binnen het Eurovisie Songfestival. “We delen nu alles via digitale schermen, direct vanuit onze huiskamers, met de rest van de wereld. Het tiny house staat daarom symbool voor de tijd waarin we nu leven. Het Songfestival biedt een open en warme thuisbasis voor iedereen.”

Sneak peak 

De beelden van de postcard die in Ouddorp zijn opgenomen, zijn natuurlijk nog niet vrijgegeven. Dat is allemaal nog een verrassing. Welk land er bij de vuurtoren wordt voorgesteld is ook nog niet bekend. Maar op de website van het Eurovisie Songfestival is al wel een kleine sneak peak te zien van de opnames. Zo kun je alvast een klein beetje meekrijgen hoe het eruit komt te zien!