Nieuwe houtsneden gemaakt voor Streekmuseum!

Foto: Sam Fish

Vince Trommel is illustrator op Goeree-Overflakkee en maakte eind vorig jaar al veel mensen blij met een houtsnede van het beroemde Laantje van Middelharnis.

Door Sam Fish

De verkoop van die houtsneden verliep zo goed, dat Vince en het Streekmuseum nogmaals de handen ineen slaan. Dit keer is Den Bommel aan de beurt voor niet één, maar twee mooie platen. Zowel de kerk als de molen zijn verkrijgbaar in de webshop van het museum! En dit keer niet alleen in zwart-wit, maar helemaal ingekleurd voor de échte beleving.

Vince Trommel

Vince Trommel is 31 jaar en afgestudeerd illustrator. “Dat is een brede term,” bevestigt hij. “Dat gaat van de plaatjes in een kinderboek tot campagneposters. Maar zelfs videogames en rechtbanktekenaars. Heel veel daarvan is tegenwoordig digitaal, maar in principe kun je alle kanten op.”

En dat is precies wat Vince doet. Voor het Streekmuseum maakte hij vorig jaar al een print van het bekende schilderij Het Laantje van Middelharnis. “Dat snijd ik uit in hout en met inkt druk ik dan de afbeelding op papier. Ik heb daar toen heel veel leuke reacties op gekregen dat ik heb besloten om de rest van het eiland ook te doen.”

Den Bommel

Omdat Vince zelf in Den Bommel woont besloot hij eerst voor zijn eigen dorp te gaan. “De kerk zit in het wapen van Den Bommel, dus die moest ik natuurlijk wel gebruiken. Maar de molen is ook wel echt een bekend beeld in het dorp. Ik wilde niet kiezen, dus heb twee houtsneden gemaakt,” vertelt hij. “Maar uiteindelijk wil ik voor alle dorpen een mooie print maken. Het ligt er maar net aan waar mijn oog op valt. Het hoeft niet altijd het bekende beeld te zijn, soms zijn de onbekende plekken ook prachtig.”

En hoewel Middelharnis met het Laantje al een print heeft, komt ook dat dorp nog aan de beurt. “Het beeld zoals het Laantje bestaat niet meer. Dus ik kom gewoon nog een keer terug met een print van het huidige straatbeeld.”

Arbeidsintensief

En misschien denk je dat zo’n houtsnede best makkelijk is, maar vergis je niet! Van de twee prints van Den Bommel zijn elk 20 prints gemaakt. Het ontwerpen duurt gemiddeld een dag per snede. Met het echte snijden is Vince ongeveer anderhalve week bezig. Dan moet het papier nat zijn voordat het gedrukt kan worden. “Door het 24 uur te laten bevochtigen in een zak wordt het papier stukken steviger en kan het nog langer mee,” legt Vince uit. “En de inkt voor de plaat moet ongeveer een week drogen. En dan moet ik het nog in gaan kleuren. In totaal ben ik per plank vier tot vijf weken bezig. En deze twee platen heb ik gemaakt op één plank.”

Aan de muur

Wil jij zo’n unieke plaat van Den Bommel aan je muur hebben hangen thuis? Bestel deze dan bij het Streekmuseum. De prints zijn vanaf dinsdag 16 februari te koop voor 20 euro per stuk. En geen zorgen als de prints uitverkocht zijn, er kunnen er gewoon nog een aantal extra worden gemaakt.

Er zijn overigens ook nog een aantal prints beschikbaar van het Laantje van Middelharnis! Kijk voor de beschikbaarheid van alle prints op www.streekmuseum.nl/winkel. Uiteraard vind je daar ook allemaal andere eilandelijke merchandise!