Twee keer meer vogeltellers dan tijdens editie 2020

Foto: Afbeelding van Dr. Georg Wietschorke via Pixabay

Het afgelopen weekend zijn er massaal vogels geteld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Er was een verdubbeling te zien in het aantal deelnemers.

Het gaat om een recordaantal deelnemers, namelijk bijna 174.000 mensen. Zij turfden samen ruim 2,4 miljoen tuinvogels. En ook dat is een nieuw record. Volgens de Vogelbescherming heeft de enorme belangstelling voor volgens kijken te maken met de lockdown. Mensen zijn aan huis gekluisterd en vinden het al snel leuk om eens iets anders te doen.

Verpletterd record

Het vorige records dateert van vorig jaar. Toen deden bijna 91.000 mensen mee aan de telling. Dat record is met deze editie wel echt verpletterd. Maar één ding dat niet is veranderd is de top drie van de meest gespotte vogels. Die bestaat nog steeds uit de huismus, de koolmees en de pimpelmees. Ook werden veel merels, vinken, kauwen, roodborstjes, eksters en houtduiven gezien.

Toch werden er gemiddeld per tuin minder vogels gezien. Zo zagen mensen vorig jaar nog 30 vogels in een half uur in de tuin, dit jaar waren dat er 19. Volgens de organisatie komt dat door het zachtere winterweer van de afgelopen periode. Hierdoor blijven veel vogels nog in bossen en weilanden. Daar is op dit moment nog voldoende voedsel beschikbaar.