Nederland Leest: Eén boek, duizend gesprekken

Foto: PCNB

Een goed boek neemt je mee naar een andere wereld. Het brengt gesprekken op gang en het verbindt lezers met elkaar.

Daarom leest heel Nederland in november hetzelfde boek. Dit natuurlijk in het kader van ‘Nederland Leest’. Dit jaar is dat gezamenlijke boek ‘Het zwijgen van Maria Zachea’, geschreven door Judith Koelemeijer.

Het verhaal

Het is 1989. Een oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om beurten voor haar te zorgen. ‘Het zal niet lang duren’, zeggen ze tegen elkaar. Maar tegen alle verwachtingen in blijft hun moeder leven. Acht jaar lang zit ze stil voor het raam. Steeds brozer en langzaam vergroeiend met haar stoel.

In dit boek vertellen 12 broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Dit speelt zich af in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Gratis

Om alle Nederlanders aan te sporen dit boek te lezen is het gratis op te halen bij de bibliotheek. Hij is in principe de hele maand november verkrijgbaar, vanaf de eerste. Weet echter wel, op is op. Wacht dus niet te lang met je bezoekje aan de bieb.