Beleef Sommelsdijk tijdens de Monumentendag

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Het Streekmuseum in Sommelsdijk is dé plek tijdens Open Monumentendag. Zaterdag 12 september is het een plek vol plezier en leermonumenten.

Je kunt bijvoorbeeld mee met een rondleiding door het oude centrum van Sommelsdijk. Of speel kinderspelletjes en snoep versgebakken kruukplaetjes. Uiteraard zijn alle activiteiten corona-proof gemaakt.

Rondleidingen door Sommelsdijk

Het Streekmuseum bestaat uit drie oude pandjes. In het museum is het dus heel lastig om anderhalve meter afstand te houden tijdens een rondleiding. Je moet de gids tenslotte wel kunnen zien en horen. En dus zijn er tijdens de Open Monumentendag geen rondleidingen door het museum. Daarom neemt het Streekmuseum je mee naar buiten!

Enthousiaste vertellers geven maar liefst vijf rondleidingen ongeveer twee uur. En die tijd vliegt voorbij! De gidsen zijn Corné Hollaar en Bertrand van den Boogert. Zij vertrekken om 9.30 uur, 10.15 uur, 12.30 uur, 13.15 uur en 15.15 uur. Meelopen kan al voor maar € 5,- per persoon. Dan krijg je ook nog wat lekkers in het museum.

Geschiedenis komt tot leven, ook voor kinderen

Na een rondleiding ben je stukken wijzer geworden. Je weet dan écht alles over de rijke historie van Sommelsdijk en Goeree-Overflakkee. Je gaat dan ook dingen herkennen in andere dorpen, of in Sommelsdijk als je op de fiets zit. Door de verhalen die verteld worden komt de geschiedenis tot leven en ga je de omgeving met andere ogen bekijken.

Een rondleiding van twee uur is voor kinderen misschien niet altijd haalbaar. En dus is er ook aan hen gedacht. Zij kunnen in de Kerkstraat oude spelletjes spelen. Spijkerpoepen, snoephappen, ezeltje prik en nog veel meer.

Museum

En ondanks dat er geen rondleidingen worden gegeven, is het museum wel gewoon open voor bezoekers. Ga dus vooral op eigen houtje het museum bezoeken. Kijk ook zeker of je misschien de vergeten pareltjes weet te spotten!

Het museum is op zaterdag 12 september open van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is deze dag ook voor de helft van de prijs voor volwassenen. Kinderen mogen zelfs gratis naar binnen. Proef de sfeer van lang vervlogen tijden en maak een reis door 2000 jaar eilandgeschiedenis.

Museumwinkel

Natuurlijk is deze dag ook het museumwinkeltje geopend. Hier is een groot aanbod aan échte Flakkeese souvernirs te koop. Leuk voor jezelf, of om weg te geven. Bijvoorbeeld een dorpsvlag of een sleutelhanger. Of wat dacht je van Flakkeese koffie en thee? Het kan allemaal!

Joodse expositie

Ben je klaar in het museum? Maar wil je nog niet naar huis? Loop dan even binnen bij de naastgelegen Hervormde Kerk. Deze is geopend voor een foto-expositie over de Joodse cultuur en geschiedenis. Er worden ook verhalen voorgelezen. Dit wordt gedaan om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur.