Ontdek het eiland met de havenkanalenbrochure!

Foto: PR Eilandmarketing

Goedereede, Stellendam, Dirksland, Sommelsdijk, Middelharnis, Oude-Tonge en Ooltgensplaat. Zeven havenkanalen met een eigen verhaal.

Al deze havenkanalen zijn te ontdekken en te beleven. Je kunt er wandelen, fietsen, varen, eten en drinken. Dat en nog veel meer tips, weetjes en de geschiedenis van de havenkanalen is allemaal te vinden in een nieuwe brochure. ´Trek eropuit naar de havenkanalen´ is een uitgave van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Havenkanalen

Havenkanalen zijn sporen uit het verleden. Ze vertellen het verhaal over de betekenis van het water. Maar ook over het vervoer van en naar Goeree-Overflakkee in vroegere tijden. Havenkanalen zorgden ervoor dat de dorpen bereikbaar bleven.

Nu zijn ze geen levensaders meer, maar het zijn zeker parels in het landschap. Voor veel mensen zelfs verborgen parels. De meeste havenkanalen zijn namelijk niet erg bekend. En wat extra uniek is; Goeree-Overflakkee heeft er zeven!

Brochure

Om die verborgen parels onder de aandacht te brengen is de brochure samengesteld. “Op de kanalen kun je uitstekend varen,” laat Daan Markwat weten. Hij is naast wethouder ook voorzitter van de erfgoedtafel Goeree-Overflakkee. “In sommige gevallen lopen er ook fiets- of wandelpaden naast. Omdat het een unieke vorm van cultuurhistorie is, besteden we hier ook aandacht aan. Dat doen we bijvoorbeeld door kades, havenkommen en stijgers op te knappen. Maar we maken het ook mogelijk om te varen, fietsen of wandelen. We maken de erfgoed beleefbaar. En dat levert zowel vanuit cultuurhistorisch als recreatief perspectief toegevoegde waarde op.”

Markwat ziet de nieuwe brochure als een ideale gids om op ontdekkingstocht te gaan. “De brochure brengt de havenkanalen naar de mensen toe. We hopen hiermee interesse te wekken en het op locatie beleven van de havenkanalen. Inclusief ons overige daaraan gerelateerde erfgoed.”

‘Trek eropuit naar de havenkanalen’

De erfgoedlijn is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. “De brochure is een waardevolle handreiking om er gericht opuit te trekken naar de havenkanalen. Dat kan zijn voor één of meerdere dagen,” zegt Willy de Zoete, gedeputeerde van de provincie. “In de brochure staat per havenkanaal beschreven wat er te zien en te beleven valt. Bijvoorbeeld de kunstkruimelroutes onder leiding van een ambassadeur. Of varen in een heuse zalmschouw of trapkajak. Maar ook meedoen aan een speurtocht, het volgen van een workshop, fietsen of wandelden. Maar vooral het genieten van het mooie uitzicht. Voor toeristen en recreanten is het een mooie gelegenheid om Goeree-Overflakkee te leren kennen.”

‘Trek eropuit naar de havenkanalen’ is vanaf deze week verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp. Later zal hij ook op andere locaties te vinden zijn. Het boekje kost 2 euro per stuk.

Erfgoedlijn

De erfgoedlijn Goeree-Overflakkee richt zich op erfgoed dat gerelateerd is aan het water. Het verhaal van de erfgoedlijn gaat over het leven met en overleven van het water als vriend en vijand. Het uiteindelijke doel is het erfgoed behouden voor de toekomst en het doorgeven aan volgende generaties. Dat gebeurt onder andere door monumenten te restaureren en nieuwe bestemmingen te geven. Maar ook door recreatieve routes te ontwikkelen, evenementen te organiseren en verhalen te vertellen.

De erfgoedlijn krijgt vorm aan de erfgoedtafel. Tal van organisaties, overheden, stichtingen, verenigingen, dorpsraden en ondernemers bespreken daaraan de projecten. Ze nemen daar ook beslissingen. Veel projecten zouden niet tot stand gekomen zijn zonder hun inzet. De inzet van de provincie is de jeugd meer te betrekken bij erfgoed. Met de CSG Prins Maurits zijn gesprekken gaande om jongeren erfgoedprojecten te laten uitvoeren.