Veiligheidsregio mag experimenteren met mondkapjes

Foto: Afbeelding van Willfried Wende via Pixabay

Veiligheidsregio’s in Nederland mogen gaan experimenteren met het inzetten van mondkapjes. Ze willen kijken of het dragen ervan invloed heeft op het gedrag van mensen.

Door Sam Fish

Dat heeft Hubert Bruls bekend gemaakt na een overleg met het RIVM en het kabinet. Hij is de voorzitter van het veiligheidsberaad. Het gaat niet alleen om het dragen van mondkapjes. Er worden mogelijk ook andere maatregelen getroffen in bepaalde regio’s om het virus te bestrijden. Het kan daarbij gaan om regio’s waar het virus weer oplaait.

Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vroeg vorige week al om de mogelijkheid tot het verplichten van mondkapjes. Hierbij ging het vooral op drukke plekken. Rotterdam is de afgelopen weken een flinke brandhaard geworden als het over het corona-virus gaat. Het virus gaat daar nu vooral rond onder studenten.

Aboutaleb is behalve de burgemeester van Rotterdam ook de voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Goeree-Overflakkee valt ook onder die veiligheidsregio. Wat dat betekent voor het eiland en een eventuele mondkapjesplicht is op dit moment nog niet bekend.

Mondkapjesplicht

Minister Grapperhaus liet afgelopen week al weten dat burgemeesters vrij zijn in het inzetten van een mondkapjesplicht. Maar het mag nooit in de plaats komen van de belangrijkste regel tegen het virus. De anderhalve meter afstand tot andere mensen moet ook met mondkapje op gewaarborgd worden.

Dus ook als er straks op sommige plekken mondkapjes gedragen moeten worden, blijven de huidige regels gelden. De regels van de winkels, horecagelegenheden en overige locaties blijven gelden.

Schijnveiligheid

Het RIVM had het tot nu toe vaak over schijnveiligheid als het gaat om het dragen van mondkapjes. Maar uit ervaringen van andere landen blijkt dat mensen vooral hun gedrag aanpassen. Het zou mensen alerter kunnen maken voor het gevaar van het virus.

En dat is makkelijk te testen. Zet bijvoorbeeld eens een mondkapje op als je boodschappen gaat doen in de supermarkt. Iedereen gaat voor je aan de kant.