Veilig je eigen kampvuur bouwen deze zomer

Foto: Afbeelding van Dimitri Houtteman via Pixabay

Op vakantie gaan wordt lastig de komende tijd. Daarom blijven veel mensen thuis of gaan ze naar hun vaste camping. Voor beiden is een eigen kampvuur wel leuk.

Door Sam Fish

In de tuin genieten kan op verschillende manieren. Eén van die manieren is een kampvuur. Het zorgt niet allen voor sfeer, maar ook voor warmte, gezelligheid en lekker eten, als je een beetje handig bent.

Om dit veilig te doen kun je het beste een vuurschaal of –korf gebruiken. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om het vuur veilig aan te steken.

Don’t!

Allereerst hopelijk een mededeling die eigenlijk niet meer nodig is. Gebruikt geen vloeibare brandstof! Vloeistoffen als wasbenzine zijn levensgevaarlijk. Hiermee kunnen namelijk steekvlammen ontstaan. Hoe je je vuurtje wél aan kunt steken laten we in dit artikel weten. Ook kom je er hier achter welke spullen je het beste in huis kunt halen.

Voorbereiding

Het aansteken van een vuurschaal begint met de voorbereiding. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar we zeggen het nog maar even voor de zekerheid. Zet de vuurkorf of –schaal op een veilige plek. Zet hem niet te dicht in de buurt van bomen, bosjes of andere brandbare dingen. Zorg ook voor een goede afstand met het huis en de schuur. Houd hierbij ook rekening met de wind.

Daarnaast is het verstandig om blusmiddelen in de buurt te hebben staan. Mocht je het nodig hebben is het niet handig om het eerste te moeten opzoeken.

Overigens is het ook handig om op je kleding te letten. Snel brandbare kleding of loshangende kleding stukken zijn erg onveilig in de buurt van vuur. Je kunt dan dus beter andere kleding aantrekken. Zo maakt je het veiliger om het vuur aan te steken.

Gedroogd hout

Na de goede voorbereiding is het tijd om het vuur aan te steken. Het beste dat je kunt gebruiken is gedroogd hout. Eventueel kan licht vochtig hout ook, maar alleen als je geen andere mogelijkheden hebt. Vochtig hout verbrandt namelijk niet volledig. Hierdoor komen er veel ongezonde stoffen vrij. Dit geldt ook voor het branden van behandeld hout. Dat is zelfs verboden.

Het is dus belangrijk dat het hout schoon en onbehandeld is. Dus geen verf, lijm en impregneermiddel. Gelukkig kun je op veel plekken kant en klaar hout vinden voor in de vuurkorf. Het is verstandig om dit losjes op te stapelen. Zo komt er veel zuurstof bij en kan het hout volledig branden. Is meteen ook goed voor het milieu.

Ontsteking

Als het hout dan eenmaal goed gestapeld is wordt het tijd om het vuurtje aan te steken. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor een lucifer, wat de meeste mensen wel in huis hebben. Helaas brandt dit snel op. Een andere optie is een tondel, dat is zeer licht ontvlambaar materiaal. Dit heeft echter wat vaardigheid nodig, dus niet iedereen krijgt dit aangestoken.

Een handige manier om een vuurtje echt aan te krijgen zijn aanmaakblokjes. Deze zijn veilig in gebruik en makkelijk aan te steken. Daarnaast zorgen de blokjes er ook voor dat het vuur relatief snel aangestoken wordt. Aanmaakblokjes zijn net als het kant en klare hout op diverse plekken te verkrijgen. En ze zijn nog goedkoop ook.

Aan de slag

En dan is het vuurtje aan. Lekker gezellig met een groepje er omheen. Dan kun je het gebruiken voor warmte en gezelligheid, maar je kunt er ook mee koken. De bekendste is wel het roosteren van marshmallows. Maar met wat handige accessoires kun je ook echt eten klaar maken. Bijvoorbeeld hamburgers of spiesjes die je op een rooster kunt leggen. De opties zijn in ieder geval oneindig. Bijvoorbeeld de kip in onderstaande video. Wat ga jij klaarmaken?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen