Profiel bekend van opgeviste menselijke resten

Foto: Politie Rotterdam

Op vrijdag 24 april werd bekend dat een Stellendamse visser met zijn boot menselijke resten en kleding had opgevist. De politie startte meteen een onderzoek.

Door Sam Fish

De politie vroeg hulp met het identificeren van de spullen. Ze deelden daarbij foto’s. Inmiddels is het DNA onderzoek afgerond en is er een officieel rapport binnen.

Profiel

Het onderzoek wijst uit dat het gaat om een man. “Dat vermoeden hadden we al, maar toch moet dat altijd met 100% zekerheid worden vastgesteld,” meldt de politie Rotterdam. Ook blijkt dat alle menselijke resten die zijn opgevist, van één persoon afkomstig zijn.

Het profiel is vergeleken met de profielen in de databank voor vermiste personen en strafzaken. Dit heeft tot nu toe geen match opgeleverd. Tegelijkertijd is het profiel ook vergeleken met de databank voor vermissingen in heel Europa. Ook hier kwam geen match uit.

Hoe verder?

De politie loopt dus tegen een dood spoor aan, maar opgeven doen ze nog niet. De menselijke resten worden binnenkort begraven op de Zuiderbegraafplaats. Daar liggen de mensen zonder naam, zonder identiteit, begraven. Vervolgens wordt er onderzoekt of er via rechtshulpverzoeken in de DNA databanken van strafzaken in het buitenland gezocht kan worden.

“Daarnaast onderzoeken we nog of we iets kunnen met isotopen onderzoek,” laat de politie weten. “Zo kunnen we aan de hand van de in de resten opgeslagen isotopen achterhalen waar iemand vandaan komt. Isotopenonderzoek houdt in dat we gaan kijken wat iemand de laatste jaren/maanden/weken heeft gegeten en gedronken. Daarbij wordt ook de ingeademde lucht bekeken.”

Rechtshulpverzoeken andere landen

De politie is tevens bezig met het aanvragen van rechtshulpverzoeken in de verse landen die grenzen aan de Noordzee. “De vraag is of we mogen zoeken in andere databanken dan die van de vermiste personen. Daar gaat wel even een tijdje overheen,” laten ze weten. “Verder wordt het verkregen profiel gebruikt door het coldcase team voor verdere analyse. Zij zijn namelijk bezig met een nieuw project/traject voor vermiste personen en DNA onderzoek.”