KCE organiseert lezing over Oud Hollandse tegels

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een lezing over Oud Hollandse tegels.

De lezing vindt plaats dinsdagmiddag 10 maart in de Remonstrantse Kerk van Sommelsdijk. Het draagt de titel “Vroege Vogels en andere tegelvondsten”.

Aan bod komen onder andere de productie en de toepassing van deze wandbekleding uit veelal de 17e en 18e eeuw. Met name de verscheidenheid aan afbeeldingen is een lust voor het oog. Dikte en hoekornament zijn vaak een simpele manier om een tegel te dateren.

Naast deze algemene informatie wordt vervolgens ingegaan op de talloze tegelvondsten die De Motte heeft gedaan gedurende 50 jaar archeologisch onderzoek op Goeree-Overflakkee.

Vroege vogels en andere tegelvondsten

De Vroege Vogels, die als eerste in de titel van de lezing worden genoemd, komen als laatste aan bod. Deze staan voor een unieke vondst van vogeltegels in Middelharnis. Een collectie die sinds enkele jaren toebehoort aan het Streekmuseum en daarvóór in het bezit was van de spreker.

Diepgravend onderzoek naar de achtergronden van deze fraaie tegels vormen het sluitstuk van deze voordracht. Na afloop is er een expositie over wandtegels te bewonderen in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk. Dit is alleen die middag inbegrepen in de prijs.

Als u een tegel in uw bezit heeft en u vindt het leuk er één te laten zien, dan is daar na de lezing gelegenheid voor.

Meer informatie

Rias Olivier, oud-bestuurslid van de Historische Vereniging De Motte, neemt u mee naar de fascinerende wereld van de Oudhollandse tegel. De kostprijs van deze lezing bedraagt € 10,00 per persoon, dit is inclusief een consumptie. De lezing is op dinsdagmiddag 10 maart en start 13:30 uur in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De lezing duurt 2 uur inclusief een pauze. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979