Lezing over zelfportretten van vrouwen

Foto: Printscreen Google Maps, Streetview

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vrijdagochtend 6 maart in het kader van Internationale Vrouwendag een lezing over zelfportretten. Daarbij staan de vrouwen centraal, maar mannen zijn ook zeker welkom!

Een spiegel is onmisbaar voor een kunstschilder om een portret van zichzelf te maken. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. ‘Schilderen met de spiegel’ gaat dan ook over zelfportretten, waarbij vrouwen centraal zullen staan. Dit allemaal ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Zelfportretten

Waarom maakten en maken vrouwen eigenlijk zelfportretten? Is het eenvoudigweg om hun uiterlijk te presenteren of willen ze er meer mee? Eeuwenlang was het voor vrouwen ongepast om kunstschilder te zijn. Hun ‘deugdzaamheid’ leed eronder en erkenning kregen ze sowieso niet. Om zich naast hun mannelijke collega’s toch te doen gelden, zijn zij via hun zelfportret op slimme, creatieve manieren hun zegje gaan doen.

In voorbije eeuwen wilden ze daarbij in de eerste plaats hun professionaliteit als kunstschilder bewijzen en streven naar erkenning. Vanaf de twintigste eeuw richt hun boodschap zich meer op allerlei aspecten van het vrouw-zijn in het algemeen en hoe dat uit te beelden.

Tijdens de lezing volg je enkele bijzondere vrouwen uit verschillende landen en verschillende tijden. Zo zie je onder andere de Italiaanse Sofonisba Anguissola uit de zestiende eeuw. Zij schilderde haar laatste zelfportret toen ze bijna 90 jaar was. En de twintigste-eeuwse Mexicaanse Frida Kahlo die haar mentale en fysieke lijdensweg op een kleurige manier in beeld heeft gebracht.

Meer informatie

De kostprijs van deze lezing, inclusief consumptie, bedraagt € 10,- per persoon. De lezing is op vrijdagochtend 6 maart en start om 10.00 uur in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De lezing duurt twee uur inclusief een pauze. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979.

De lezing wordt gegeven door docent Imelda van der Linden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen