Volgende week sterren regen te zien boven het eiland

Foto: Pixabay; O12

Het is een beetje een traditie aan het worden, een sterren regen in augustus. En dit jaar gaat het gewoon weer gebeuren. Mits het weer meezit, natuurlijk.

Door Sam Fish

In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus zou de sterrenregen het best te zien moeten zijn. Maar ook in de nachten ervoor en erna is er al een grote kans om vallende sterren te spotten. De maan gooit alleen een beetje roet in het eten. Die is deze nacht bijna helemaal vol en geeft dus veel licht af. Het zou dus zomaar kunnen dat de sterrenregen niet op gaat vallen.

Het beste moment om de sterren te zien? Volgens experts zou dat rond 4.00 uur ’s nachts zijn. De maan gaat iets later onder en is op dat moment dus het minst storend voor de kijkers.

Vallende sterren

We noemen het vallende sterren en een sterrenregen, maar eigenlijk klopt dat niet. Want het zijn geen sterren die we zien tijdens deze nacht. In werkelijkheid gaat het om kleine stukjes steen en gruis. Die bewegen met grote snelheid langs de aardatmosfeer en verdampen vervolgens. Het lichtflitsje dat erbij hoort is de lucht om de steen die gloeit.

De sterrenregen is eigenlijk een meteorenzwerm. Dat is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. Ze lijken allemaal vanaf hetzelfde punt te komen. Maar dat komt onder meer door de beweging van de aarde en die van de meteoren zelf.

Het mag dan misschien minder mooi klinken, het blijft nog steeds prachtig om te zien. Ga jij kijken?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen