RIVM probeert effect avondklok nog uit te rekenen

29 apr 2021, 14:59 Corona-virus
clock 1031503 1280
Het RIVM weet niet hoe Ernst Kuipers erbij komt dat de invoering van de avondklok geen effect heeft gehad.
Kuipers is de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Gisteravond zei hij bij BEAU dat de avondklok geen enkel effect heeft gehad. “Wij weten niet waar Ernst zich op baseert,” zegt een woordvoerder van het RIVM. “Wij zijn nog aan het kijken wat het heeft opgeleverd. Dat is nog een work in progress.”

Inschatting

“Onze beste inschatting vooraf was dat de combinatie van de avondklok en maximale bezoekers aan huis een reductie van ongeveer 10 procent zou opleveren. We kijken nu of we daar berekeningen op los kunnen laten. Die hebben we nu nog niet,” aldus het RIVM.
Kuipers deed zijn uitspraak op woensdagavond 28 april aan tafel bij Beau van Erven Dorens op RTL4
. “Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect,” zei Kuipers.

Avondklok

De avondklok werd na woensdagochtend 4.30 uur afgeschaft. In die tijd zijn er ruim 95.000 boetes uitgedeeld in heel Nederland voor het overtreden van de maatregel. Er zijn zeker 1500 demonstraties tegen de avondklok geweest en had het impact op ieders leven. Politieagenten hebben door de avondklok en alles wat erbij kwam kijken 212.000 overuren gemaakt.
De avondklok werd ingevoerd op zaterdag 23 januari en gold tot met afgelopen woensdagochtend 04.30 uur. Het kabinet stelde de regel in om feesten en bezoekjes tegen te gaan. Zo wilden ze verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op overtreding stond een boete van 95 euro. De politie heeft dus voor 9.025.000 euro aan boetes uitgeschreven.