RIVM ziet toename van coronavariant centaurus

Foto: pixabay

Jawel, weer een nieuwe coronavariant heeft de kop opgestoken. En deze subvariant lijkt in Nederland terrein te winnen.

Het RIVM meldt namelijk een toename van het aantal mensen die deze variant heeft. Het is een variant op de omikron-variant van het coronavirus. Officieel heeft die BA.2.75, maar hij wordt ook wel ‘centaurus’ genoemd.

Sinds juli van dit jaar wordt deze subvariant in verschillende landen waargenomen. Zo is centaurus gezien in India, Australië, Japan, Canada, de VS, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland werd er bij de zogenoemde kiemsurveillance telkens één centaurus-geval gedetecteerd. In wek 32 werden dat echter ineens negen gevallen. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

In de gaten houden

Het RIVM gaat het verloop van deze variant in de gaten houden. “Of de toename doorzet, zal de komende weken blijken,” stelt het instituut. Het is ook nog te vroeg om te kunnen zeggen of de toename van centaurus gaat leiden tot meer infecties. “Deze variant lijkt door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer makkelijker te kunnen omzeilen,” laat het RIVM weten.

Vooralsnog maakt deze variant je niet zieker dan andere varianten. Ook werken zelftesten gewoon voor de centaurus-variant.

Besmettingen nemen af

Ondanks deze nieuwe variant neemt het aantal besmettingen nog altijd af. In de afgelopen zeven dagen zijn er 7735 besmettingen bevestigd met een test. Dat is een daling van 13 vergeleken met de week daarvoor. Ook het aantal mensen dat wegens corona in het ziekenhuis is opgenomen, nam verder af. Dat waren de afgelopen week 238 opnames. Een week eerder waren dat nog 267 ziekenhuisopnames door corona.

Cookieinstellingen