Zorgminister Kuipers: “Houd je aan de basisregels”

Foto: Image by jacqueline macou from Pixabay

Zorgminister Ernst Kuipers roept alle Nederlanders op zich aan de basismaatregelen te houden. Hij wil zoveel mogelijk nieuwe besmettingen met het coronavirus voorkomen.

Hij roept 60-plussers op hun herhaalprik te halen voor extra bescherming. Tegen de mensen die dat nog niet hebben gedaan zegt hij: “Haal die herhaalprik.” Behalve die extra prik, vindt hij extra maatregelen nog niet nodig. Dat zei Kuipers na afloop van een extra overleg over de toegenomen coronabesmettingen. Een nieuwe vaccinatieronde is ook nog niet nodig. De afgelopen week is het aantal besmettingen met meer dan 70 procent gestegen. Ook stijgt het aantal patiënten dat met ernstige klachten door een coronabesmetting in ziekenhuizen ligt.

Basismaatregelen zijn relevant

Extra maatregelen zijn nog niet nodig, maar de basismaatregelen zijn nu wel weer relevanter, stelt Kuipers. “Hou je aan de basismaatregelen die iedereen ondertussen kan dromen. Was je handen, ventileer goed, hou afstand waar dat mogelijk is.” En hou rekening met mensen met een kwetsbare gezondheid. “Zij zijn nog meer beducht op het oplopen van deze infectie.”

Een nieuwe opleving zoals nu verbaast hem niet. “We weten dat het virus niet weg is. Er zijn telkens nieuwe varianten, zoals nu de nieuwe varianten van Omicron. Die zijn heel erg besmettelijk, maar gelukkig niet heel erg ziekmakend.” Dat geldt niet echter niet voor iedereen. “Een deel van de besmette mensen wordt zo ziek, dat ze hulp nodig hebben.”

Cijfers 

Kuipers heeft geen cijfers over de hoeveelheid patiënten die vanwege corona in het ziekenhuis zijn opgenomen en het aantal patiënten dat in het ziekenhuis is besmet. Voor het verplegend personeel maakt dat overigens ook niet uit, stelt de zorgminister. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding liggen er overigens 583 mensen op een reguliere COVID-afdeling. Op de intensive care-afdelingen in het land liggen nu 22 coronapatiënten.

“Voor verpleegkundigen is het gewoon meer werk. Alle patiënten met Covid moeten in isolatie worden verpleegd, ook als ze een gebroken been hebben.” In vergelijking met omringende landen is het percentage ziekenhuispatiënten in Nederland met corona laag. “Dat geeft aan dat de stijging nog verder kan doorzetten.” Kuipers verwacht geen hele hete coronazomer, maar zegt dat uitval van ziekenhuispersoneel de voornaamste bron van zorg is.

Cookieinstellingen