In één week 364 besmettingen, vandaag nog 30 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 29 maart tot 5 april.

Door Sam Fish

Er is deze week weer een mooie daling te zien in het aantal nieuwe besmettingen. Sinds vorige week dinsdag zijn er 129.188 mensen die een positieve testuitslag hebben gekregen. Vorige week waren dat 222.366 positieve uitslagen. En ook zijn er minder mensen opgenomen in het ziekenhuis. Sinds vorige week dinsdag zijn 903 mensen het ziekenhuis ingegaan in verband met het coronavirus. Een week eerder waren dat 1286 mensen.

Er zijn deze week ook minder mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat gebeurde deze week 63 keer, vergeleken met 97 keer een week daarvoor. En helaas een stijging in het aantal gemelde sterfgevallen. In één week tijd zijn volgens het RIVM 113 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat waren vorige week 104 mensen.

Testen 

Er zijn deze week minder testen afgenomen. In totaal brachten 220.512 mensen een bezoekje aan een teststraat. Vorig week waren dat 331.247 bezoekjes. Het percentage positieve testuitslagen is deze week gedaald. Van alle afgenomen tests is deze week 61,3 procent positief, vergeleken met 65,4 procent een week eerder.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,79. Dat is een kleine daling vergeleken met vorige week, toen stond het R-getal op 0,82. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 79 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 22 maart tot 5 april. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 896 besmettingen zijn gemeld op het eiland. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken 830 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 364 bij. Dat zou dus uitkomen op 1194 besmettingen in twee weken.

5 april

De weekcijfers lopen tot 5 april, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 14.081 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 3287 meer dan gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor vandaag op 18.455 besmettingen per dag. Volgens het dashboard zijn er sinds gisteren 14 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Op het eiland is ook een stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 30 nieuwe besmetting gemeld. Gisteren waren dat er 18, dat zijn er vandaag dus 12 meer vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 41 besmettingen per dag.

Het LCPS meldt dat er vandaag 1739 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. Dat zijn er 53 minder dan gisteren. Van hen liggen 103 patiënten op een intensive care-afdeling. Dat is er 1 minder dan gisteren. Op de reguliere COVID-afdelingen liggen nu 1636 mensen. Dat zijn er 52 minder dan een dag geleden.

Cookieinstellingen