In één week 830 besmettingen, vandaag nog 106 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 22 tot 29 maart.

Door Sam Fish

Er is deze week weer een mooie daling te zien in het aantal nieuwe besmettingen. Sinds vorige week dinsdag zijn er 222.366 mensen die een positieve testuitslag hebben gekregen. Vorige week waren dat 313.318 positieve uitslagen. En ook zijn er minder mensen opgenomen in het ziekenhuis. Sinds vorige week dinsdag zijn 1195 mensen het ziekenhuis ingegaan in verband met het coronavirus. Een week eerder waren dat 1450 mensen.

Er zijn deze week ook minder mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat gebeurde deze week 92 keer, vergeleken met 102 keer een week daarvoor. En helaas een stijging in het aantal gemelde sterfgevallen. In één week tijd zijn volgens het RIVM 104 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat waren vorige week 95 mensen.

Testen 

Er zijn deze week flink minder testen afgenomen. In totaal brachten 331.229 mensen een bezoekje aan een teststraat. Vorig week waren dat 452.934 bezoekjes. Het percentage positieve testuitslagen is deze week gedaald. Van alle afgenomen tests is deze week 65,4 procent positief, vergeleken met 66,2 procent een week eerder.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,82. Dat is een mooie daling vergeleken met vorige week, toen stond het R-getal op 0,87. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 82 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 15 tot 29 maart. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 1591 besmettingen zijn gemeld op het eiland. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken 1154 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 830 bij. Dat zou dus uitkomen op 1984 besmettingen in twee weken.

29 maart

De weekcijfers lopen tot 29 maart, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 30.729 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 9225 meer dan gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor vandaag op 31.767 besmettingen per dag. Volgens het dashboard zijn er sinds gisteren 16 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Op het eiland is ook een stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 106 nieuwe besmetting gemeld. Gisteren waren dat er 87, dat zijn er vandaag dus 19 meer vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 121 besmettingen per dag.

Het LCPS meldt dat er vandaag 2056 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. Dat zijn er 5 meer dan gisteren. Van hen liggen 123 patiënten op een intensive care-afdeling. Dat zijn er 12 minder dan gisteren. Op de reguliere COVID-afdelingen liggen nu 1933 mensen. Dat zijn er 17 meer dan een dag geleden.

Cookieinstellingen