Winkels mogen weer helemaal open zonder afspraak

Foto: Image by Frank Magdelyns from Pixabay

Op vrijdagavond 14 januari gaven premier Mark Rutte en de nieuwe zorgminister Ernst Kuipers een persconferentie. En die was anders dan anders.

Door Sam Fish 

Om te beginnen natuurlijk een kersverse minister van VWS. Maar dat was niet alles. Geen gebarentolken meer naast de minister en premier, maar in een blokje in beeld. In plaats daarvan is een scherm toegevoegd aan het podium. Daarop worden grafieken en andere dingen getoond die bijdragen aan het verhaal.

Maar al die veranderingen is natuurlijk niet waar de mensen voor kijken. Zij willen weten of er dingen gaan veranderen in het huidige coronabeeld. En goed nieuws, dat is zo! Gedeeltelijk in ieder geval. Van alle kanten neemt de druk toe om maatregelen lost te laten. Er ligt nu een advies van het OMT dat ruimte biedt voor een aantal versoepelingen. Maar er zijn grote onzekerheden. Dat houdt in dat niet alles tegelijk open kan. “Ik hoop dat mensen daar begrip voor hebben.”

De versoepelingen die vanavond zijn aangekondigd gaan al direct op zaterdagochtend 15 januari in.

Versoepelingen 

De versoepelingen komen in zes verschillende groepen. We zetten ze hieronder op een rijtje.

  • Mbo, hbo en universiteiten mogen weer live lesgeven. Daarmee is het onderwijs weer volledig open. Wel is er een dringend advies om twee keer per week te testen. En een mondkapje is verplicht bij het rondlopen. Klopt dit?
  • Vanaf zaterdag 15 januari is er meer ruimte om binnen en buiten te sporten op elk moment van de dag. Ook mogen er weer onderlinge wedstrijden gespeeld worden binnen de eigen club. Er is voorlopig nog geen publiek welkom bij het sporten. Voor de binnensport vanaf 18 jaar geldt bij binnenkomst een verplicht coronatestbewijs.
  • Alle winkels mogen weer open tot 17.00 uur. Essentiële winkels mogen open blijven tot 20.00 uur. Uiteraard zitten er voorwaarden aan. Zo is het verplicht om anderhalve meter afstand te houden en moet je een mondkapje dragen. Voor winkels geldt maximaal één klant per vijf vierkante meter.
  • Niet-medische contactberoepen mogen ook weer klanten ontvangen. Zij mogen aan de slag tot 17.00 uur, wel is een mondkapje verplicht waar dat mogelijk is.
  • Kunst en cultuur beoefening voor amateurs mag weer. Echter is publiek nog niet toegestaan, maar lessen volgen en oefenen mag weer.
  • De groepsgrootte voor buiten wordt uitgebreid naar vier personen. Dat geldt ook voor bezoek aan huis; vier personen per dag. Houd onderling wel afstand, ventileer de ruimte, was je handen en doe vooraf een zelftest.

Een nieuwe fase 

“Na twee jaar zitten we in een nieuwe fase,” begint de nieuwe zorgminister Ernst Kuipers. “Corona gaat niet weg en daar moeten we mee leren leven. Maar het virus verandert wel steeds. De besmettingen zijn de afgelopen twee weken pijlsnel gestegen, ondanks de lockdown. Elke dag meer dan 30.000 besmettingen en daar komen ook nog huisgenoten en gezinnen bij. Dat telt op tot honderdduizenden mensen die thuis zitten. Dat kan een maatschappij ontwrichten. Dat is al gebeurd in andere landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De ervaring daar leert dat je meestal minder ziek wordt van omikron. Maar met zoveel besmettingen levert dat nog steeds erg veel zieke mensen op.”

Kuipers benadrukt dat veel beroepsgroepen last ondervinden van het thuiszitten. Bij veel bedrijven en in ziekenhuizen krijgen ze de roosters niet rond. “Toch worden er stappen ondernomen om de maatschappij te openen. Simpelweg omdat het moet,” gaat hij verder. “We hebben sport nodig en we hebben sociale contacten nodig. We weten dat we door deze versoepelingen meer besmettingen krijgen. Daarom moeten we de verspreiding op een andere manier blijven afremmen.”

Mondkapjes en boosterprik

Minister Kuipers wijst op het gebruik van de mondkapjes. “We moedigen iedereen aan om de medische mondkapjes vaker te gebruiken. Dat moet al in publieke ruimtes, winkels en in het openbaar vervoer. Maar als je ergens waar het niet verplicht is geen afstand kunt houden, zet hem dan op. Dat geldt voor binnen en buiten. Tijdens het sporten als je rondloopt, maar niet tijdens het doen van een oefening. Als je op kantoor bent en je kunt geen afstand houden van je collega’s. In het onderwijs als het nodig is om dicht bij iemand in de buurt te komen. Draag dan een mondkapje. Dat is met de huidige cijfers echt verstandig.”

Maar ook de boosterprik kan een manier zijn om de besmettingen tegen te gaan. “Het halen van de boosterprik wordt steeds makkelijker. Op veel plekken wordt al geprikt zonder afspraak. Daar kun je dus gewoon binnen lopen. De helft van de mensen heeft dat al gedaan. Van de 60-plussers is dat zelfs al 90 procent.”

Verandering in quarantaineregel

Er veranderen ook een aantal zaken als je een boosterprik hebt gehaald. “Wie minimaal een week geleden een boosterprik heeft gehaald, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Dat geldt ook voor mensen die minder dan 8 weken geleden corona hebben gehad. Dit geldt overigens alleen als de persoon geen klachten heeft. Heb je wel klachten? Dan moet je gewoon in quarantaine.” Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen prik of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Langetermijnperspectief 

“We moeten leren leven met het virus. En dus hebben we een langetermijnperspectief nodig. We moeten dit probleem als maatschappij oplossen. Samen met alle partijen zoeken naar de beste manier om de maatschappij verder te openen en open te houden,” aldus Kuipers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen