In één week 257 besmettingen, vandaag nog 27 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 28 december tot 4 januari.

Door Sam Fish

Er is deze week helaas toch weer een stijging te zien. Sinds vorige week dinsdag zijn er 113.554 mensen die een positieve testuitslag hebben gekregen. Vorige week waren dat nog 84.398 positieve uitslagen. Dat is dus een aardige stijging. Maar gelukkig zijn er ook nog mooie dalingen te zien deze week.

Er zijn minder mensen opgenomen in het ziekenhuis. Sinds vorige week dinsdag zijn 981 mensen het ziekenhuis ingegaan in verband met het coronavirus. Een week eerder waren dat nog 1137 mensen. En er zijn ook minder mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat gebeurde deze week 164 keer, vergeleken met 196 keer een week daarvoor.

En de daling is gelukkig ook te zien in het aantal gemelde sterfgevallen deze week. In één week tijd zijn volgens het RIVM 189 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat waren vorige week 272 mensen.

Testen 

Er zijn deze week meer testen afgenomen. In totaal brachten 354.335 mensen een bezoekje aan een teststraat. Vorig week waren dat 346.722 bezoekjes. Het percentage positieve testuitslagen is ook flink gestegen. Van alle afgenomen tests is deze week 30,8 procent positief. Vorige week was dat nog 23,4 procent van alles tests.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,02 van alle varianten samen. Dat is een aardige stijging vergeleken met vorige week, toen stond het R-getal op 0,90. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 102 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 21 december tot 4 januari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 448 besmettingen zijn gemeld op het eiland. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken 229 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 257 bij. Dat zou dus uitkomen op 486 besmettingen in twee weken.

4 januari

De weekcijfers lopen tot 4 januari, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 18.618 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er maar liefst 3986 meer dan gisteren, dat is dus een flinke stijging! Het wekelijks gemiddelde staat voor vandaag op 16.222 besmettingen per dag. Volgens het dashboard zijn er sinds gisteren 19 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Op het eiland is er ook een stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 27 nieuwe besmetting gemeld. Gisteren waren dat er 20, dat zijn er vandaag dus 7 meer vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 40 besmettingen per dag.

Het LCPS meldt dat er vandaag 1706 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. Dat zijn er 37 minder dan gisteren. Van hen liggen 477 patiënten op een intensive care-afdeling. Dat zijn er 11 minder dan gisteren. Van hen liggen 13 patiënten in een Duits ziekenhuis. Op de reguliere COVID-afdelingen liggen nu 1229 mensen. Dat zijn er 26 minder dan een dag geleden.

Cookieinstellingen