Partijen komen met nieuw voorstel vuurwerkverbod

Foto: Image by Free-Photos from Pixabay

Partijen GroenLinks en Partij voor de Dieren komen met een aangescherpt voorstel van het vuurwerkverbod. Dat gaan ze binnenkort indienen bij de Tweede kamer.

Als het aan hen ligt, mogen we vanaf de eerstvolgende jaarwisseling alleen nog het allerlichtste vuurwerk afsteken. Denk aan sterretjes en knalerwtjes. GroenLinks en de PvdD pleiten al jaren voor een verbod op het meeste consumentenvuurwerk. Ze wilden aanvankelijk nog een uitzondering maken voor vuurwerk dat relatief veilig te gebruiken is. Ook al valt dat niet onder de lichtste categorie.

Dat idee laten ze op advies van de Raad van Staten echter varen. Het zou de handhaving alleen maar moeilijker maken.

Vuurwerkverbod door corona

De afgelopen twee jaarwisselingen was er al een vuurwerkverbod. Dit moest ervoor zorgen dat de zorg niet nog meer belast werd door vuurwerkslachtoffers. De handhaving daarvan bleek echter geen gemakkelijke opgave. Het is ook maar de vraag of in de Tweede Kamer een meerderheid te vinden is voor een permanent verbod.

De partijen denken dat er wel voldoende draagvlak zal zijn in de samenleving. Zeker als er alternatieven worden geboden tijdens de jaarwisseling. Denk aan door gemeenten georganiseerde aftelmomenten en vuurwerkshows. De afgelopen jaren was dat door de coronamaatregelen niet mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen