In één week 262 besmettingen, vandaag 26 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 2 tot 9 november.

Door Sam Fish

Er is helaas weer een stijgende lijn te zien in de cijfers. In totaal kregen 76.790 mensen een positieve testuitslag terug na hun test. Dat gebeurde vorige week nog 52.979 keer. Dat zijn er dus aardig wat meer. Ook zijn er erg veel mensen opgenomen in het ziekenhuis. Sinds vorige week dinsdag zijn 1137 mensen het ziekenhuis ingegaan in verband met het coronavirus. Een week eerder waren dat nog 960 mensen. En je kon het al aan de dagelijkse cijfers zien, maar er zijn ook weer meer mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat gebeurde deze week 204 keer, vergeleken met 146 keer een week daarvoor.

En ook weer een stijging in het aantal gemelde sterfgevallen. Deze week zijn 172 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vorige week waren dat 102 overledenen.

Testen 

Er zijn wederom meer testen afgenomen deze week. In totaal brachten 417.911 mensen een bezoekje aan een teststraat. Vorig week waren dat 288.943 bezoekjes. En van al deze afgenomen tests is deze week 17,2 procent positief. Vorige week was dat nog 16,7 procent van alles tests.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,19 van alle varianten samen. Dat is ietsjes minder dan vorige week, toen stond het op 1,20. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 119 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 26 oktober tot 9 november. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 457 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken 249 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 262 bij. Dat zou dus uitkomen op 511 besmettingen in twee weken.

9 november

De weekcijfers lopen tot 9 november, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 11.352 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 496 minder dan gisteren. En daarmee komen we steeds dichter bij het wekelijks landelijk gemiddelde, maar we zitten er nog wel boven. Dat staat vandaag namelijk op 10.970 besmettingen per dag.

Op het eiland is ook een kleine daling te zien. In 24 uur tijd zijn er 26 nieuwe besmetting gemeld. Gisteren waren dat er 29, dat zijn er dus 3 minder vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 37 besmettingen per dag. Daar zitten we dus netjes onder.

Het LCPS meldt dat er vandaag 1647 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. Dat zijn er 74 meer dan gisteren. Van hen liggen 319 patiënten op een intensive care-afdeling. Dat zijn er 7 minder dan gisteren. Op de reguliere COVID-afdelingen liggen nu 1328 mensen. Dat zijn er 81 meer dan een dag geleden.