Meer coronazelftests verkocht sinds persconferentie

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

De coronazelftests vliegen over de toonbank sinds de persconferentie van vorige week dinsdag. Drogisterijen en apotheken zien de testen goed verkopen, maar kampen nog niet met voorraadproblemen.

BENU Apotheken heeft ongeveer 340 filialen in Nederland. Zij hebben de vraag zien verviervoudigen sinds de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. “Eerst verkochten we 20.000 tests per maand,” laten een woordvoerder van BENU weten. “Dat zijn er nu ongeveer 20.000 in een week.”

Online verkoop

De webwinkel Drogist.nl had zich al voorbereid op een mogelijke stijging van de vraag naar zelftests, mondkapjes en desinfectiemiddel. En dat bleek verstandig. Volgens een woordvoerder is de verkoop van deze middelen “enorm toegenomen”, namelijk met 300 procent. Over absolute aantallen laat hij zich niet uit. Bij De Online Drogist zijn vrijwel alle zelftests uitverkocht, op enkele speekseltests na. Het bedrijf hoopt binnen enkele dagen de voorraad weer voldoende te hebben aangevuld.

Medicijnen.nl heeft zowel zes fysieke apotheken als een webwinkel. Ook zij zien dat de persconferentie invloed heeft gehad op de vraag naar de thuistests. Bij hen verkochten zelftests al langer goed, maar er is volgens het bedrijf wel een stijging merkbaar sinds de meest recente coronapersconferentie. Het is niet duidelijk hoe groot die stijging precies was.

Fysieke winkels

De zelftests zijn ook in trek bij Kruidvat en Trekpleister, meldt een woordvoerder van moederbedrijf A.S. Watson. Wel heeft het bedrijf nog genoeg thuistests in de distributiecentra liggen. Het kan zijn dat schappen in sommige winkels leeg zijn, maar dat is volgens A.S. Watson geen structureel probleem. Die schappen zullen binnen een dag weer gevuld zijn.