In één week 181 besmettingen, vandaag nog 41 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 19 tot 26 oktober.

Door Sam Fish

Weer een week met alleen maar gestegen cijfers. Zo zijn er deze week 38.733 nieuwe besmettingen gemeld in het land. Vorige week waren dat er 25.751 in een week tijd. Ook het aantal nieuw opgenomen coronapatiënten is deze week gestegen. Deze week zijn 584 mensen met corona in het ziekenhuis beland, vorige week gebeurde dat nog 437 keer. En 110 mensen zijn tussen 19 en 26 oktober overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Vorige week kwamen 84 patiënten daar nog terecht met het virus.

En ook weer een stijging in het aantal gemelde sterfgevallen. Deze week zijn 78 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vorige week waren dat 48 overledenen.

Testen 

Niet alleen de bovenstaande cijfers zijn gestegen. Er is deze week ook aanzienlijk meer getest, dat komt waarschijnlijk doordat je op veel plekken een QR-code moet laten zien om binnen te komen. Deze week zijn er 224.430  coronatests afgenomen waarvan de uitslag al bekend is. Vorige week waren dat 198.443 bezoekjes aan de teststraat. En de stijging van hierboven is ook terug te zien in het percentage positieve tests. Tussen 19 en 26 oktober was 15,3 procent van alle afgenomen tests positief, een week eerder was dat nog 12 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,19 van alle varianten samen. Dat is ietsjes dan vorige week, toen stond het op 1,20. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 119 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 12 tot 26 oktober. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 275 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken 67 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 181 bij. Dat zou dus uitkomen op 248 besmettingen in twee weken.

26 oktober

De weekcijfers lopen tot 26 oktober, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 5791 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 460 meer dan gisteren. En daarmee zitten we nog steeds boven het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat staat vandaag namelijk op 5533 besmettingen per dag. Het LCPS meldt dat er vandaag 849 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen, dat zijn er 53 meer dan gisteren. Van hen liggen 192 (-7) patiënten op een ic en 657 (+60) op de reguliere COVID-afdeling.

Op het eiland is een aardige stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er maar liefst 41 nieuwe besmetting gemeld. Gisteren waren dat er 20, dat is dus een stijging van 21 besmettingen vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 26 besmettingen per dag.