Aantal nieuwe besmettingen gehalveerd op GO

Foto: Afbeelding van torstensimon via Pixabay

Het RIVM heeft het coronadashboard van de Rijksoverheid aangevuld. We kijken naar de cijfers van donderdag 23 september.

Door Sam Fish 

Voor heel Nederland zijn er vandaag 1841 nieuwe besmettingen binnen gekomen bij het RIVM. Dat zijn er 94 minder dan gisteren, wat een nette daling is. Helaas zitten we nog wel boven het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor vandaag namelijk op 1801 besmettingen per dag.

Op Goeree-Overflakkee zijn we voor het eerst in dagen veranderd. De afgelopen drie dagen kwamen er per dag 4 besmettingen bij op het eiland. Vandaag is dat gehalveerd met 2 nieuwe besmettingen in 24 uur op Goeree-Overflakkee. Het wekelijks gemiddelde is wel gelijk gebleven, dat staat nog steeds op 4. Daar zitten we dus netjes onder.

Boostervaccin

Begin oktober kunnen de eerste gevaccineerden een extra coronaprik krijgen. De uitnodigingen gaan vanaf 6 oktober de deur uit. Op 8 oktober kunnen de eerste genodigden al terecht bij een priklocatie. Deze extra prik is bedoeld voor mensen vanaf 12 jaar die een ernstige afweerstoornis hebben. Het gaat om waarschijnlijk 200 tot 400.000 mensen. Bij hen werkten de eerste twee prikken mogelijk niet goed. Het kan daardoor dus zo zijn dat hun lichaam nog niet genoeg antistoffen heeft aangemaakt. Een extra dosis kan daarbij helpen.

Bij deze derde prik krijgen ze een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ook als ze eerder een ander vaccin hadden gehad.

LCPS 

Er liggen op dit moment nog 513 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zijn dat er 19 minder dan gisteren. Van die 513 patiënten liggen er 183 op een intensive care-afdeling. Dat is een daling van 3 patiënten vergeleken met gisteren. Op de reguliere COVID-afdelingen liggen op dit moment 330 mensen, dat zijn er 16 minder dan gisteren.