Diederik Gommers: De rek is eruit op de ic’s

Foto: CuraMare

De rek is er nu echt uit op de Nederlandse ic’s. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Gommers vreest dat het ziekenhuizen dit najaar niet zal lukken om al het werk gedaan gaan krijgen als het aantal ernstig zieke coronapatiënten weer gaat toenemen. En dan is er ook nog de kans op een griepgolf. Volgens deskundigen is het een reëel gevaar dat er een zware griepgolf komt.

“We hebben ook nog veel reguliere zorg in te halen. Dat kunnen we dan eigenlijk niet aan. De planbare zorg valt dan als eerste weer af,” laat Gommers weten.

Structureel probleem

“Tijdens korte pieken kunnen we opschalen. Maar als het continu is, dan moeten we grenzen stellen,” zegt Gommers. Van een crisissituatie waarin tijdelijk extra hard gewerkt moet worden, kan nu, na zo’n lange tijd, niet meer gesproken worden, vindt hij. “De crisis is voorbij, we moeten leren leven met Covid. Het is na anderhalf jaar gewoon structureel. Eventjes opschalen kan niet meer.”

Dat het virus een zware impact heeft op het zorgpersoneel blijkt wel weer. “We zijn op het punt dat verpleegkundigen denken: ‘is dit waar ik voor gekozen heb?’. Covid doet veel met mensen,” gaat Gommers verder. Omdat meer ic-verpleegkundigen stoppen dan er worden opgeleid, is er spraken van een structureel probleem. Gommers zegt dat het kabinet met “een grandioos plan” moet komen om ic-verpleegkundigen op te leiden. Daar hoort wat hem betreft ook bij dat “je mensen enthousiasmeert” en goed betaalt.

Vacatures

De Volkskrant meldde woensdag dat diverse ziekenhuizen vacatures hebben voor de ic’s. Er zijn echter geen mensen te vinden voor deze plekken. Gommers herkent dat beeld. “We wisten dat dit gevaar bestond,” zegt hij. “Het probleem was er al voordat corona ging spelen, toen was er al krapte.” Hij wijst erop dat er in Nederland zes ic-bedden per 100.000 inwoners beschikbaar zijn. In Duitsland zijn dat er 25. “Dit zijn keuzes die we in het verleden gemaakt hebben.”

Het grootste deel van de bevolking is inmiddels gevaccineerd. Maar de besmettelijke Delta-variant zorgt voor meer besmettingen. En daardoor heeft het ic-personeel “niet zoveel knoppen meer om aan te draaien”, stelt Gommers vast.

Vaccins blijken effectief

De coronavaccins blijken in de meeste gevallen behoorlijk effectief in het voorkomen van ernstige ziekte. Een bescherming is echter nooit 100 procent. Zo’n 15 procent van de volwassen bevolking is niet gevaccineerd. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem blijken vaccins ook minder goede bescherming te bieden. Dat bleek onlangs uit Nederlands onderzoek.

Door die combinatie van factoren voorzien ziekenhuizen en virologen toch weer een toename van het aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames in het najaar.