In één week 32 besmettingen, vandaag nog 2 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 17 tot 24 augustus.

Door Sam Fish

We hebben er deze week meer besmettingen bijgekregen dan vorige week. Tussen 17 en 24 augustus testten 17.315 mensen positief op het virus, een week eerder gebeurde dat 16.564 keer. Het aantal mensen dat is opgenomen in het ziekenhuis is gelukkig wel gedaald. In een week tijd zijn 405 coronapatiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Een week eerder kwamen er 461 nieuwe patiënten het ziekenhuis in vanwege het virus. Het aantal nieuwe patiënten op de IC’s is hetzelfde gebleven. Vorige week werden 92 patiënten overgeplaatst naar een intensive care en dat is deze week ook zo.

Helaas zijn er wel meer sterfgevallen gemeld deze week. Van 17 tot 24 augustus zijn er 48 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Een week eerder kwamen 42 mensen te overlijden.

Testen 

Een kleine verandering, er is deze week namelijk meer getest dan vorige week. In één week gingen 111.327 mensen langs een teststraat van de GGD, vorige week waren dat 104.281 bezoekjes. Het percentage positieve testen is ondanks de stijging in het aantal besmettingen wel gedaald. Dat gaat van 14,6 naar 13,7 procent van alle testen.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,01 van alle varianten samen. Dat is helaas een kleine stijging vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,92. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 101 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 11 tot 24 augustus. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 50 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 29 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 32 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 61 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

24 augustus

De weekcijfers lopen tot 24 augustus, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2504 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 79 meer dan gisteren. Het ligt weer boven het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 2474 besmettingen per dag. Het RIVM meldt dat er vandaag 30 coronapatiënten opgenomen zijn in het ziekenhuis. Daarmee ligt het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen op 691. Van hen liggen er 230 mensen op een intensive care.

Op het eiland is een daling te zien. In 24 uur tijd zijn er 2 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 5 minder dan gisteren, toen werden er namelijk 7 besmetting gemeld. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 4 besmettingen per dag. Daar zitten we dus weer mooi onder.