RIVM meldt voor vandaag 3 nieuwe besmettingen

Foto: Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Het RIVM heeft het coronadashboard aangevuld. We kijken naar de cijfers van woensdag 18 augustus.

Door Sam Fish 

In de landelijke cijfers is vandaag een stijging te zien. In één dag zijn er 2824 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er bijna 500 meer dan gisteren, om precies te zijn 466. Daarmee zit Nederland ook meteen weer boven het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor vandaag op 2461 besmettingen per dag.

Op Goeree-Overflakkee is het vandaag de andere kant op gegaan, hier is namelijk een daling te zien. In 24 uur tijd zijn er slechts 3 nieuwe besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Dat zijn er vier minder dan gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor het eiland vandaag op 4 besmettingen per dag. Daar zitten we dus gelukkig weer onder.

RIVM maakt zich zorgen  

Het RIVM laat weten zich zorgen te maken over het verloop van het coronavirus. Het aantal nieuwe besmettingen per dag daalt niet of nauwelijks meer. En daarbij staat ook de herfst voor de deur. “De circulatie van het virus stabiliseert en blijft aanzienlijk. Dat is een punt van zorg,” zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Hij is ook voorzitter van het OMT dat de overheid adviseert over de aanpak van de coronacrisis.

Het coronavirus gaat vooral rond in de herfst en de winter. “Het seizoenseffect op het reproductiegetal is 10 tot 15 procent. Dat gaat zich tegen ons keren,” laat Van Dissel weten. De herfst begint op 22 september, een paar dagen ervoor wil het kabinet de coronamaatregelen verder versoepelen. “Dat kan,” zegt Van Dissel. “In de komende tijd bouwt een groep immuniteit op en laten andere mensen zich hopelijk alsnog vaccineren. Dat helpt om het virus onder controle te hebben en te houden.”

Twee uitbraken 

Volgens de RIVM-baas zijn er nu in feite twee uitbraken aan de gang in Nederland: één onder gevaccineerden en een onder mensen die niet gevaccineerd zijn. “De belangrijkste verspreiding is onder de groep die niet immuun is. Voor een deel loopt dat over naar de groep die wel immuun is.” Van de mensen die nu in ziekenhuizen worden opgenomen vanwege coronaklachten, is bijna driekwart niet of nog niet helemaal gevaccineerd. Zo’n 15 procent van de opgenomen coronapatiënten is volledig gevaccineerd. Bij een deel werkt het vaccin niet goed door problemen met hun afweersysteem.

Het RIVM verwacht dat in de komende tijd zo’n 16.000 tot 22.000 coronapatiënten nog in het ziekenhuis zullen belanden, van wie 2200 tot 3400 op de intensive care. Dit zullen volgens Van Dissel vooral niet-gevaccineerden zijn. “Maar komt het in een maand of strekt het zich uit over twee jaar? Dat kunnen we niet voorspellen, de modellering is te complex.”

Test jezelf

Van Dissel roept mensen op om zelftesten te gebruiken. Als die zelftest positief is, wordt dit in negen van de tien gevallen bevestigd in de teststraat van de GGD. Inmiddels gaat het bij de helft van alle nieuwe gevallen om mensen die eerst een zelftest hadden gedaan, daarbij zagen dat ze positief waren en vervolgens naar een testlocatie gingen om zekerheid te krijgen.