In één week 29 besmettingen, vandaag nog 7 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 11 tot 17 augustus.

Door Sam Fish

Er is weer een daling te zien in het aantal besmettingen van de afgelopen dagen. Deze week zijn er namelijk 16.564 nieuwe besmettingen bijgekomen. Vorige week werden er nog 18.048 gemeld in een week. Er is gelukkig ook een daling te zien in het aantal ziekenhuisopnames. Deze week zijn 408 mensen opgenomen (geweest), vergeleken met 436 vorige week. De daling is ook weer terug te zien op de ic-afdelingen. Deze week moesten 90 patiënten overgeplaatst worden naar de intensive care. Vorige week was dat bij 121 patiënten het geval.

Het aantal meldingen van sterfgevallen is iets afgenomen. Deze week zijn er 42 coronapatiënten overleden aan de gevolgen van het virus. Vorige week werden nog 46 mensen overleden gemeld.

Testen 

Er is deze week weer minder getest dan vorige week. In totaal brachten 104.270 mensen een bezoekje aan de teststraat, vorige week lieten 123.253 mensen zich testen. Het percentage aan positieve testen is echter wel gestegen. Deze week was 14,6 procent van alle testen positief, vorige week stond dat percentage op 12,9.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,92 van alle varianten samen. Dat is helaas een kleine stijging vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,79. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 92 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 4 tot 17 augustus. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 68 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 41 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 29 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 70 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

17 augustus

De weekcijfers lopen tot 17 augustus, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2358 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 83 meer dan gisteren. Het ligt nog wel onder het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 2366 besmettingen per dag.

Op het eiland is een kleine stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 7 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er ook meteen 7 meer dan gisteren, toen werd er namelijk helemaal geen besmetting gemeld. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 4 besmettingen per dag.