RIVM meldt slechts 4 nieuwe besmettingen op het eiland

Foto: Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Het RIVM heeft het coronadashboard aangevuld met de cijfers van maandag 12 juni. Een daling, maar toch niet helemaal.

Door Sam Fish

Voor heel Nederland meldt het RIVM vandaag 8522 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 876 minder dan gisteren. Dit heeft echter twee redenen. De eerste reden daarvoor is dat dit nog over de zondag gaat. Op zondag worden niet alle cijfers doorgegeven aan de GGD’en en zij moeten het weer doorgeven aan het RIVM. En dan komen we ook direct bij het tweede probleem. Er zijn namelijk drie GGD-regio’s die problemen hebben met het doorgeven van testuitslagen. Daardoor kan het cijfers ook vertekend zijn. Welke GGD’en dat zijn, is bij ons niet bekend.

Op Goeree-Overflakkee is ook een flinke daling te zien. Er zijn voor het eiland namelijk slechts 4 nieuwe besmettingen doorgegeven. Dat zijn er maar liefst 16 minder dan gisteren. Het wekelijks gemiddelde voor het eiland ligt voor vandaag op 13 besmettingen per dag. Landelijk ligt het wekelijks gemiddelde op 6619 besmettingen per dag.

Sneller vaccineren 

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zegt dat de tijd tussen de eerste en tweede vaccinatie korter wordt. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hoeveel tijd het gaat schelen, schrijft hij daar echter niet. Het aanpassen van deze zogeheten ‘prikinterval’ is mogelijk omdat er genoeg vaccins beschikbaar zijn. Door mensen sneller hun tweede prik BioNTech/Pfizer of Moderna te geven, zijn ze eerder beschermd. Volgens De Jonge regelt de GGD het aangepaste prikschema de komende weken. Ook gaat de GGD andere “drempels voor vaccinatie” verder verlagen.

Tussen de twee prikken van Pfizer en Moderna zitten zes weken. Iemand is twee weken na de laatste prik volledig beschermd. Van het Janssen-vaccin is maar een prik nodig.