De Jonge: Nederland vanaf juli mogelijk weer op groen

Foto: Jeffrey Groeneweg Qphoto

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge denkt dat Nederland op heel korte termijn code geel krijgt. Hij sluit ook niet uit dat dit begin juli al code groen wordt.

Dat betekent dat andere Europese landen geen extra voorwaarden zullen stellen aan Nederlandse vakantiegangers. Denk aan test- en vaccinatiebewijzen of zelfs quarantaineplicht. “De aanname is dat we met het huidige tempo waarmee we dalen, we begin juli op groen zouden kunnen staan.” Dat zei minister De Jonge tijdens de persconferentie van vrijdag 18 juni.

Op dit moment staat Nederland nog op rood.

Niet zeker

“Het zou kunnen, maar het is nog niet zeker. Dat hebben we ook zelf in de hand,” zei De Jonge. Daarmee benadrukte hij nogmaals het belang van de basismaatregelen. Handen wassen, afstand houden en testen bij klachten.

Als de situatie nog niet groen is, zullen veel landen vanaf juli het Digitaal Corona Certificaat gebruiken. In dat DCC wordt geregistreerd of mensen gevaccineerd zijn. Ook een negatieve testuitslag komt erin te staan. De registratie daarvan in het centrale register bij het RIVM is nog niet op orde. De komende weken zullen er volgens de minister extra mogelijkheden om toch een registratie los te krijgen.

Niet op tijd

Vakantiegangers die niet op tijd (volledig) gevaccineerd zijn, mogen in juli en augustus een gratis coronatest laten doen. Dat kan via de reisbranche, de GGD of via een gecontracteerd bedrijf. Het kabinet wil zo voorkomen dat mensen op hoge kosten worden gejaagd. Bijvoorbeeld als ze met het hele gezin naar het buitenland willen. Kinderen van 12 tot en met 17 jaar worden namelijk nog niet ingeënt.

Het kabinet wacht nog op een advies hierover van de Gezondheidsraad. Als er positief wordt geadviseerd, wil De Jonge daar in meegaan. Maar vanwege de leveringen kan daar dan op zijn vroegst vanaf half augustus mee worden begonnen. Tot die tijd is alles voor de 18-plussers nodig.

Gratis test

In de Tweede Kamer was er flinke druk op het kabinet om de testen gratis te maken. Het kabinet wilde dat eerst niet, het zou namelijk honderden miljoen kunnen gaan kosten. Volgens het kabinet zouden er maximaal 3,5 miljoen testen nodig zijn. Dat zou naar schatting 250 miljoen euro kosten.

De Jonge benadrukte dan ook dat het eenmalig is, alleen in juli en augustus. “Na die tijd kan je gevaccineerd zijn en dan is het niet meer nodig.”

Groen land

Om als land ‘groen’ te worden, moet de besmettingsgraad laag zijn. Het gaat om 50 mensen bij 100.000 inwoners in de 14 dagen ervoor. In Nederland is dat op dit moment nog 115 per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Daarnaast moet het aantal positieve testen minder dan 4 procent zijn. Volgens De Jonge voldoet Nederland daar al bijna aan. Dan gaat Nederland naar geel.