In één week 140 besmettingen, vandaag nog 10 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 9 tot 15 juni.

Door Sam Fish

De dalingen zetten mooi door en zijn in de weekcijfers extra goed te zien. Zo zijn er in één week tijd 8.981 besmettingen gemeld in Nederland. Nog niet zo heel lang geleden haalden we dat op een dag. Vorige week waren het er nog 14.397 in een week. Ook is het aantal ziekenhuisopnames sterk gedaald. Deze week werden er 232 mensen opgenomen met het coronavirus, vorige week waren dat er nog 414. Deze week zijn er ook nog 43 mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling, vorige week gebeurde dat nog 53 keer.

En gelukkig ook een geweldige daling in het aantal gemelde overledenen. In de tweede week van deze maand zijn 21 mensen overleden (gemeld) aan de gevolgen van het coronavirus. Vorige week waren dat nog 63 mensen.

Testen 

Het is nog steeds zo dat steeds minder mensen zich laten testen. Dit komt doordat veel mensen echt alleen testen als ze symptomen hebben en daarnaast zijn er natuurlijk de zelftests. Deze week brachten 152.484 mensen een bezoekje aan een teststraat. Vorige week gingen 195.400 mensen daar nog langs. En ook het percentage aan positieve testen is mooi gedaald. Vorige week was nog 7,2 procent van alle testen positief, deze week gaat het om 5,3 procent van alle testen.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,78 van alle varianten samen. Dat is gelukkig toch weer een daling vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,90. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 78 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus wederom mooi gedaald!

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 1 tot 15 juni. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 114 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste week van juni al 91 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 49 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 140 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

15 juni

De weekcijfers lopen tot 15 juni, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 1062 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er toch weer 163 meer dan gisteren, maar het ligt nog steeds netjes onder het wekelijks gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 1283 besmettingen per dag.

Op het eiland is ook een kleine stijging te zien. Gisteren werden er 2 nieuwe besmettingen gemeld op het eiland en vandaag zijn dat toch weer 10 nieuwe besmettingen. Dat zit helaas net boven het wekelijks gemiddelde. Dat staat voor vandaag namelijk op 9 besmettingen per dag. Volgens het coronadashboard is er in de laatste 24 uur iemand opgenomen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.