In één week 145 besmettingen, vandaag nog 21 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 12 tot 18 mei.

Door Sam Fish

Er zijn deze week minder mensen positief getest op het coronavirus. Dit kán te maken hebben met de storing van gisteren. Maar behalve dat zijn de cijfers ook wel echt aan het dalen. Dat is al te zien aan de dagelijkse updates. Zo zijn er deze week 35.142 mensen positief getest, een week eerder waren dat er nog 47.108. Ook zijn er minder mensen in het ziekenhuis terecht gekomen, namelijk 1152 personen. Vorige week werden er nog 1458 coronapatiënten opgenomen. Deze week zijn er op de ic-afdelingen nog eens 239 patiënten bijgekomen, maar dat is al wel weer minder dan vorige week. Toen waren het er nog 313 in een week. Dat is dus een mooie daling.

Die daling is ook te zien bij het aantal gemelde sterfgevallen deze week. Volgens het RIVM zijn er deze week 90 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Een week eerder waren dat er nog 164.

Testen 

Voor de tweede week op rij is er wel weer een stuk minder getest. Tussen 12 en 18 mei brachten 272.681 mensen een bezoekje aan de teststraat. Een week eerder gingen daar nog 353.012 mensen langs. Het percentage van positief geteste mensen is vrijwel gelijk gebleven. Dat staat deze week op 12,2 procent, tegenover 12,3 procent vorige week.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,89 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 1,01. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 89 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus aardig goed gedaald!

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 5 tot 11 mei. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 250 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 183 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 145 bij. Dat zouden dus 328 besmettingen zijn in twee weken.

18 mei

De weekcijfers lopen tot 18 mei, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 5396 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is weer een gigantische stijging vergeleken met gisteren, namelijk 2492 meer. Maar dat komt doordat het RIVM gisteren te kampen had met een ICT-storing. Daardoor vallen de cijfers vandaag hoger uit dan ze eigenlijk zouden zijn. Het is in ieder geval meer dan het wekelijks gemiddelde, dat staat vandaag op 5020,3 besmettingen per dag.

Op het eiland is ook een stijging te zien. Hier zijn in de afgelopen 24 uur 21 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er 10 meer dan gisteren. Het zit ook nét iets boven het wekelijks gemiddelde van 20,7 besmettingen per dag. Volgens het coronadashboard is er ook weer iemand opgenomen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.