‘Eén prik straks genoeg voor coronareispas in de EU’

Foto: QPhoto

Eén prik van het coronavaccin is straks genoeg om de coronapas te krijgen. Die pas moet het reizen binnen de EU deze zomer makkelijker maken.

EU-bronnen zeggen dat de EU-landen en het Europees Parlement het hierover eens is. Een reiziger is echter nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle lidstaten. Als iemand één prik heeft gehad, kan een land vragen om een extra coronatest te doen. Ook is er nog de optie van quarantaine voor een bepaald aantal dagen.

Het is nog onduidelijk of er lidstaten zijn die dat van plan zijn. De meeste vakantielanden willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen voor toeristen.

Twee prikken

Bij drie van de vier coronavaccins worden mensen na enkele weken voor een tweede keer geprikt. De gevaccineerde is dan nog beter beschermd tegen het virus. Een groot deel van de EU-burgers krijgt echter nog geen tweede dosis voordat de zomer aanbreekt. En de EU wil juist dat het reizen in de zomervakantie dit jaar al mogelijk is. Bovendien biedt de eerste prik van Pfizer, Moderna en AstraZeneca ook al bescherming.

Coronapas

De EU-landen en het Europees Parlement onderhandelen nog over de precieze afspraken van de coronapas. Waarschijnlijk gaat die pas officieel het ‘Covid-certificaat’ heten. Wie naar een ander EU-land wil reizen, zou vanaf 21 juni met een QR-code kunnen aantonen of ze gevaccineerd zijn. Ook een negatieve testuitslag kan zo getoond worden. En op het Covid-certificaat kan ook komen te staan of je antistoffen hebt door een eerdere besmetting.