RIVM meldt 33 nieuwe besmettingen op het eiland

Foto: Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Het RIVM heeft het coronadashboard aangevuld met de cijfers van woensdag 12 mei. En dat is niet het enige dat is veranderd op de website!

Door Sam Fish

Het coronadashboard liet altijd zien hoeveel besmettingen er in 24 uur zijn gemeld. Daarbij stond dan altijd aangegeven hoeveel dat verschilde met de dag ervoor. Nu is dat laatste van het dashboard verdwenen. Daarvoor in de plaats geven ze nu het wekelijkse gemiddelde aan en hoe de dagelijkse cijfers daarvan afwijken.

Zo zijn er voor heel Nederland vandaag 6422 nieuwe besmettingen gemeld, dat waren er gisteren 5586. En er wordt gemeld dat het lager is dan het gemiddelde van de afgelopen 7 dagen, dat ligt namelijk op 6604,4 besmettingen per dag. Op Goeree-Overflakkee zijn er in de afgelopen 24 uur 33 besmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is de helft meer dan gisteren, toen waren het er namelijk 22. Hier zitten we juist hoger dan het eilandelijke gemiddelde, dat staat namelijk op 24,3 besmettingen per dag.

Druk op de zorg stabiliseert 

Het is nog steeds erg druk in de ziekenhuizen als het gaat om coronapatiënten. Maar de druk op de zorg voor mensen met andere klachten lijkt iets stabieler te worden. Zo zijn er nu iets meer operatiekamers in gebruik dan vorige week. Dat betekent dus dat er meer operaties door kunnen gaan. Toch zijn er negen ziekenhuizen die kritieke planbare zorg niet op tijd kunnen leveren. Daarbij gaat het om zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden.

Er zijn op dit moment 28 ziekenhuizen problemen met het geven van kritieke planbare zorg. Denk daarbij aan kankerbehandelingen. Vorige week waren er 26 ziekenhuizen in het land die dit niet konden bieden. Zo’n 38 procent van de ziekenhuizen kan geen planbare zorg leveren, zoals knie-, heup- en staaroperaties. Vorige week was dit 35 procent.