RIVM onderzoekt langetermijneffectiviteit vaccins

Foto: Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay

Het RIVM is maandag begonnen met een groot onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende coronavaccins.

Het doel is om meer inzicht te krijgen in alle leeftijdsgroepen. Ze willen weten in welke mate de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming standhoudt. Ook wordt er gekeken of en in welke mate de vaccins beschermen tegen nieuwe varianten van het virus. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 en 85 jaar is, kan meedoen aan het onderzoek. Dat maakte het RIVM bekend.

50.000 inwoners volgen

Met dit onderzoek worden 50.000 Nederlanders 5 jaar lang gevolgd. “Het zal de (langetermijn-)effectiviteit van de vaccins in de praktijk monitoren. Ook kunnen we zo de verschillende vaccins vergelijken. Zowel in de algemene bevolking als in de risicogroepen,” aldus het RIVM.

Omdat het virus en de vaccins nieuw zijn, is de duur van de bescherming nog niet bekend. Naar de werking van vaccins in risicogroepen is nog weinig onderzoek gedaan. Hierbij gaat het om ouderen en mensen met onderliggende ziekten. “Onderzoeken zoals deze zijn daarom noodzakelijk. Zowel bij gezonde personen als bij personen in een risicogroep,” stellen ze.

Aanmelden 

Aan het onderzoek kan iedereen meedoen tussen de 18 en 85 jaar. Dat kan als je gevaccineerd bent, maar ook als je (nog) niet gevaccineerd zijn. Aanmelden kan via deze link. De komende weken worden per brief uitnodigingen verstuurd naar de willekeurig gekozen deelnemers.