Volgende week besluit over nieuwe versoepelingen

Foto: Image by Frank Magdelyns from Pixabay

Het kabinet beslist waarschijnlijk volgende week maandag (17 mei) of de volgende versoepelingen door kunnen gaan.

Als dat het geval is, dan gaat de tweede stap van het versoepelingsplan in vanaf woensdag 19 mei. Dat zeggen ingewijden naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. Het gaat hierbij om het deels openen van dierenparken, pretparken en sportscholen. Eerder werd hiervoor de datum 18 mei aangehouden.

Besluit

Vandaag, dinsdag 11 mei, besluit het kabinet van welke voorwaarden er aan de versoepelingen afhangen. ’s Avonds maken premier Rutte en coronaminsiter Hugo de Jonge die voorwaarden bekend. Dat gebeurt tijdens een nieuwe persconferentie. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde criteria die het OMT hanteert. Dat is een daling van 20 procent van de opnames voor ziekenhuizen en ic’s.

Rutte en De Jonge zullen dinsdagavond ook iets zeggen over het reisadvies naar het buitenland. Waarschijnlijk komt dit te vervallen per 15 mei. Vanaf dan worden de reisadviezen weer per land gegeven.

Versoepelingen

Als de versoepelingen door kunnen gaan, gaat het om de volledige tweede stap van het openingsplan. Bepaalde sectoren eerder openen met toegangstesten laat langer op zich wachten. Hoewel ook dit onderdeel was van de tweede fase, moet de Eerste Kamer de wet nog behandelen. Het kabinet streeft ernaar dat het toegangstesten in juni ingaat. Dat zei De Jonge vorige week in een debat.