Elke minuut 3 miljoen mondkapjes in de prullenbak

Foto: Afbeelding van Willfried Wende via Pixabay

Sinds afgelopen december is het verplicht om in alle openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Denk aan winkels, gemeentehuizen en politiebureaus.

Voorlopig lijkt het er ook op dat we die mondkapjes nog wel even blijven gebruiken. Ook mensen die al een vaccin hebben ontvangen moeten de basisregels blijven volgen. Daar hoort het dragen van een mondkapje ook bij. Wie een herbruikbaar exemplaar gebruikt, moet deze geregeld wassen. Heb je een wegwerpmondkapje, dan draag je bij aan de plastic soep.

In de prullenbak

Wereldwijd worden er maandelijks 129 miljard mondkapjes weggegooid. Dat zijn er drie miljoen per minuut per dag. Deze mondkapjes zijn voornamelijk gemaakt van plastic, wat een impact heeft op het milieu. De University of Southern Denmark deelt deze gegevens na een onderzoek dat ze hebben gedaan. Het gaat hierbij vooral om plastic mondkapjes voor eenmalig gebruik. Die zijn sinds de start van de corona uitbraak op grote schaal geproduceerd. En zolang er vraag naar is, zal er een aanbod zijn.

Herbruikbare mondkapjes

Maar er is een oplossing voor dit probleem. Zo kun je kiezen voor een herbruikbaar exemplaar. Of misschien zelfs het plaatsen van speciale afvalbakken voor mondkapjes. Nu zwerven mondkapjes voornamelijk op straat. Een herbruikbaar exemplaar is overal verkrijgbaar in alle soorten, maten en kleuren. Daarnaast is het zelfs mogelijk om zelf een mondkapje te ontwerpen en laten bedrukken.

Na één keer dragen wassen

Een belangrijk onderdeel van die herbruikbare kapjes is natuurlijk wel dat je ze tussendoor moet wassen. Doe je dat niet, dan is het hele idee van het mondkapje weg en kun je er ziek van worden. Echter gooien maar weinig mensen hun gebruikte mondkapje in de wasmachine. Ze blijven in de tas of jaszak zitten, terwijl ze in de wasmand horen. Daarnaast worden de mondkapjes nog te vaak aangeraakt met vieze handen.

Overheidsinstanties van over de hele wereld adviseren stoffen mondkapjes na één keer dragen te wassen. Dat kun je het beste doen op 60 graden. Het is namelijk mogelijk dat deeltjes van het virus aan het masker hechten. Hoe langer het mondkapje niet gewassen wordt, hoe viezer het wordt.

Biologisch afbreekbare kapjes

Inmiddels zijn er ook biologisch afbreekbare mondkapjes verkrijgbaar. Zo ontwierp Marianne de Groot-Pons een mondkapje dat 100 procent afbreekbaar is. Na gebruik kan je het mondkapje in de grond planten en groeien er allemaal bloemen uit. De koortjes van het kapje zijn gemaakt van puur schapenwol en het kapje zelf is van rijstpapier. De lijm is op basis van water en aardappelzetmeel. Zelfs de inkt van het logo is biologisch afbreekbaar. Tussen het rijstpapier van het kapje zitten Nederlandse weidemix zaadjes.