165 Besmettingen in een week, vandaag 22 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 13 tot 20 april.

Door Sam Fish

In deze week kregen 53.981 mensen een positieve testuitslag terug na hun test. Een week eerder waren dat er 51.240. Dat is dus een aanzienlijke stijging. Daarentegen zijn er deze week wel mensen mensen het ziekenhuis ingegaan door het virus. Dat waren er namelijk 1542, een week eerder waren dat er 210 meer. Er zijn daarmee ook iets minder mensen overgebracht naar een intensive care-afdeling. Tussen 13 en 20 april kwamen er 379 mensen terecht op het ic, dat waren er 390 in de week ervoor.

Er zijn helaas ook deze week weer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Maar gelukkig zijn het er wel minder dan vorige week. Er werden deze week 146 sterfgevallen gemeld bij het RIVM, vorige week waren dat er 174.

Testen 

Er zijn deze week zo’n 5000 meer testen afgenomen dan een week eerder. Tussen 13 en 20 april bezochten 493.510 mensen een teststraat, week eerder waren dat 488.907 bezoekjes. Daar komt nog eens bovenop dat 10,1 procent van de afgenomen testen positief bleek te zijn. Dat houdt in dat één op de tien mensen die zich laat testen, positief test op het coronavirus.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,06 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 0,97. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 106 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus helaas gestegen.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 6 tot 20 april. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 283 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 148 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 165 bij. Dat zouden dus 313 besmettingen zijn in twee weken.

20 april

De weekcijfers lopen tot 20 april, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 6871 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is een kleine daling vergeleken met gisteren, namelijk 302 minder. Hier op Goeree-Overflakkee is helaas wel weer een stijging te zien. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 22 nieuwe besmettigen gemeld, dat zijn er 7 meer dan gisteren.