148 Besmettingen in een week, vandaag nog 26 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 7 tot 13 april.

Door Sam Fish

Tussen 7 en 13 april zijn er ruim 3000 meer nieuwe besmettingen gemeld in een week. Het zijn er namelijk 51.240 vergeleken met 48.186 een week eerder. Wel zijn er minder mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er deze week namelijk 1700, een week eerder waren dat er 24 meer. In de afgelopen week zijn er ook iets meer mensen overgebracht naar een intensive care-afdeling. Dat zijn er deze week namelijk 386 en vorige week waren dat er ook al 381. Een kleine stijging dus.

Helaas zijn er ook weer meer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Tussen 31 maart en 6 april werden 142 sterfgevallen gemeld bij het RIVM, deze week zijn dat er 174.

Testen 

Er is iets minder getest deze week. Deze week brachten 488.750 mensen een bezoekje aan een teststraat. Vorige week waren dat er 496.821. Dit kan natuurlijk komen doordat er nu zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM. Het slechte nieuws is echter dat het percentage positieve testuitslagen wel is gestegen. Die ging in een week tijd namelijk van 8,9 procent naar 9,6 procent positieve testen.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

Via diezelfde website kun je ook je vaccinatie aanvragen. Let echter wel op: je hebt hier een uitnodiging voor nodig. Zonder uitnodiging krijg je geen vaccin.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,97 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 1,01. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 97 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus wederom iets gedaald, wat erg positief is.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 31 maart tot 13 april. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 264 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 130 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 148 bij. Dat zouden dus 278 besmettingen zijn in twee weken.

13 april

De weekcijfers lopen tot 13 april, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 6797 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is een kleine stijging vergeleken met gisteren, het zijn er namelijk slechts 82 meer dan gisteren. Hier op Goeree-Overflakkee is helaas ook weer een stijging te zien. De afgelopen dagen gingen we terug naar minder dan 20 besmettingen in 24 uur. Vandaag zijn er echter 26 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er 10 meer dan 24 uur geleden.