136 besmettingen in een week, vandaag slechts 3 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 24 tot 30 maart.

Door Sam Fish

Het aantal besmettingen is deze week aardig opgelopen. Tussen 24 en 30 maart zijn er 51.866 besmettingen gemeld bij het RIVM. Een week eerder waren dat er 46.005 in een week. Er zijn ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis, namelijk 1578 vergeleken met 1513 in de vorige week. Er zijn wel iets minder patiënten overgebracht naar een intensive care-afdeling. Dat is deze week 317 keer gebeurd, vorige week gebeurde dat met 321 mensen.

Gelukkig zijn er wel aanzienlijk minder mensen overleden aan het virus. Dit komt waarschijnlijk door het vaccineren van de ouderen. Deze week zijn er 171 mensen overleden gemeld. Vorige week stierven nog 223 mensen aan de gevolgen van het virus.

Testen 

Er is veel meer getest de afgelopen week. Er zijn wederom ruim een half miljoen mensen die een bezoekje brachten aan een teststraat. Om precies te zijn zijn er 550.267 testen afgenomen. Vorige week waren dat 517.607 testen. Met meer testen en meer besmettingen is het ook niet raar dat het percentage is gestegen. Zo was vorige week 8,1 procent van alle testen positief, deze week is dat 8,5 procent van alle testen.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

Via diezelfde website kun je nu ook je vaccinatie aanvragen. Let echter wel op: je hebt hier een uitnodiging voor nodig. Zonder uitnodiging krijg je geen vaccin.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,07 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 1,11. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 107 anderen besmetten met het coronavirus. Het R-getal is de afgelopen week dus iets gedaald, wat erg positief is.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 17 tot 30 maart. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 186 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 86 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 136 bij. Dat zouden dus 222 besmettingen zijn in twee weken.

30 maart

De weekcijfers lopen tot 30 maart, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 5909 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat is een mooie daling, zeker vergeleken met de afgelopen dagen. Het zijn er namelijk weer 895 minder dan gisteren. Hier op Goeree-Overflakkee is ook een bizarre daling te zien! De afgelopen dagen zaten we erg hoog met de cijfers, met als uitschieter zelfs 28 besmettingen in 24 uur. Vandaag zijn er slechts 3 nieuwe besmettingen gemeld! Dat zijn er 14 minder dan gisteren. Hopelijk zet deze lijn door, maar die kansen zijn klein.