Solaes maakt speciaal biertje voor de Roparun

Foto: Sam Fish

De Roparun is elk jaar een groots evenement. Honderden teams vertrekken naar Parijs om daar hun tocht terug naar Rotterdam te starten. Vorig jaar ging dat helaas niet door. Dit jaar gelukkig wel, maar toch een tikkie anders.

Door Sam Fish

Om als team mee te mogen doen moet je 2000 euro startgeld inleggen. Daarnaast is het voor de deelnemende teams het doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Dat geld gaat naar diverse stichtingen die bijdrage aan het motto van de Roparun. ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Een mooi motto om voor te rennen en fietsen.

En hoewel het allemaal even anders loopt, kan het gelukkig toch doorgaan. Het evenement is verplaatst van het Pinksterweekend naar het eerste weekend van oktober. En in plaats van starten in Parijs, starten de teams dit jaar in Limburg. Het eindpunt is wel nog steeds Rotterdam, maar dan dus met een iets andere route. Ook de afstand die de lopers en fietsers afleggen is iets korter.

Team 159 Goeree-Overflakkee Runners

Eén van die honderden teams die elk jaar weer dat enorme eind rent en fietst is team 159 Goeree-Overflakkee Runners. Een eilandelijk team dus en daar hoort Rianne Edewaard bij. “We verkopen elk jaar lootjes om geld op te halen,” vertelt ze. “Daar kunnen de mensen wat mee winnen en dat loopt altijd goed. Het is mooi als je de mensen op die manier iets terug kunt geven als dank voor hun donatie.”

En op die gedachte is ze verder gaan borduren. Want Goeree-Overflakkee heeft een eigen bierbrouwerij, dus waarom niet daar eens aankloppen? “Ik hou van bier en ik houd van hardlopen. Voor mij is dit een gouden combinatie! Ik ben echt heel erg blij dat Solaes wilde meewerken aan mijn idee. En ik ben heel trots op het resultaat.”

’t Hardloapertje

Rianne sprak daarom af met Jan-Willem Kramer van Solaes. Ze staken de koppen bij elkaar en kwamen bij het perfecte biertje: ‘t Hardloapertje. “Het is een sterke blonde geworden,” vertelt Jan-Willem. “Het is lekker drinkbaar en toegankelijk voor het grote publiek. Er zitten sinaasappelschillen in voor de citrussmaak en wat koriander. Maar we wilden iets extra’s doen, iets speciaals dat bij het thema past. De Roparun start natuurlijk altijd in Parijs, maar dat gaat nu natuurlijk niet. Daarom wilden we er een Frans tintje aan geven en dus hebben we er 10 kilo stokbrood in verwerkt. Die zijn gebakken door Bakker Van Harberden in Melissant en die zijn gedoneerd voor in het bier.”

Een Flakkees-Frans biertje dat voor iedereen dus lekker is. “En je hebt gelijk een goede bodem, met al dat stokbrood,” grapt Jan-Willem.

Limited edition

’t Hardloapertje is een echt speciaal biertje met een gelimiteerde oplage. “Er zijn 1500 flessen gevuld van 33 cl.,” laat Jan-Willem weten. “Van elk biertje gaat twee euro naar het Roparunteam. Zo hebben wij de kosten eruit en hebben zij een mooie opbrengst.” De biertjes zelf gaan voor € 3,50 per stuk over de toonbank.

“Ik denk wel dat hij snel uitverkocht is, hoor,” zegt Rianne. “Ik heb al veel vrienden die het biertje heel graag willen hebben, dus wacht niet te lang.” Het bier is sinds vrijdag 26 maart verkrijgbaar via de webshop van Brouwerij Solaes op.

Steun het team

Is her bier uitverkocht, of drink je zelf geen bier, maar wil je wel het team steunen? Dat kan natuurlijk op nog andere manieren. Zo zijn natuurlijk de lootjes te koop, maar een losse donatie is ook altijd welkom. Dat kan via de teampagina op de website van de Roparun. Maar houd ook zeker de Facebookpagina van het team in de gaten. Wie weet komen er nog meer speciale acties!