12 nieuwe besmettingen gemeld op het eiland

Foto: Benzoix

Het RIVM heeft het coronadashboard aangevuld met de cijfers van woensdag 17 maart. Vergeleken met gisteren is er een flinke stijging te zien.

Door Sam Fish

Die stijging is terug te vinden in de landelijke cijfers. Al dagen zijn de cijfers aan de hoge kant. Gisteren ging dat echter weer terug tot onder de 5000, echter zijn we vandaag weer terug naar boven geschoten. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 5974 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 1003 meer dan gisteren. Op Goeree-Overflakkee is er ook een stijging, maar deze is vele malen kleiner. Hier zijn er in de afgelopen 24 uur 12 nieuwe besmettingen gemeld, op dinsdag 16 maart waren dat er 10.

Vaccineren 

Ondanks het stoppen met prikken met AstraZeneca en de vertraagde levering van Moderna, wordt er nog goed doorgeprikt. Inmiddels zijn er al bijna 2 miljoen vaccinaties weggeprikt. Hierbij gaat het om eerste en tweede prikken. Om precies te zijn gaat het om 1.946.639 vaccinaties. Ook in de Staver in Sommelsdijk wordt er goed gevaccineerd. Hier wordt alleen met het vaccin van Pfizer geprikt, dus daar zijn vertragingen door de problemen met de andere vaccins.

Doordat er al zoveel prikken zijn gezet, is ook het effect te zien, volgens de Rijksoverheid. Zij zien minder positieve testen bij groepen die een prik hebben gehad, vergeleken met groepen die nog niet gevaccineerd zijn. Het grootste effect is volgens hen te zien in verpleeghuizen. Daar kregen de eerste bewoners op 18 januari het vaccin toegediend. Een paar weken later was er volgens hen al een verandering te zien in het aantal besmettingen. En dat terwijl het aantal besmettingen onder de totale bevolking nog groeit.

De groep met het grootst aantal positieve testuitslagen is op dit moment de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar. En zij zijn voorlopig nog niet aan de beurt voor het vaccin, tenzij ze onderliggende aandoeningen hebben.