Niels Geense verovert het eiland als ‘Critter’

Foto: Evy Kerckheart

Niet veel mensen zullen Niels Geense kennen. Officieel komt bij de Zeeuwse onderburen vandaan, maar sinds een paar maanden woont hij op het eiland. En hoewel hij in het dagelijkse leven hard werkt bij de Gall & Gall, maakt hij het liefst de hele dag door muziek.

Door Sam Fish

De artiestennaam van Niels is ‘Critter’, dat is het Engelse woord voor ongedierte. “Het is satirisch bedoeld,” verklaart hij snel. “Ik vind het wel een grappig woord en er zit niet echt heel veel achter.” Niels is 23 jaar oud en komt oorspronkelijk uit Sint Philipsland. Daar heeft hij dan ook het grootste deel van zijn leven gewoond. Toch besloot hij dit jaar naar het eiland te komen. “Al mijn vrienden wonen hier en de muziekscene hier is geweldig,” geeft hij aan. “Hier wordt onderling veel samengewerkt en dat is super om te zien. Ik ben blij dat ik me daar nu ook in kan mengen.”

Die samenwerking was er namelijk niet in Zeeland. “Als het er al was, dan in ieder geval in een veel kleinere mate. Als je kijkt dat bij Jailhouse af en toe jamavonden worden georganiseerd waar iedereen uit verschillende bandjes samen muziek gaan maken. Dat vind ik geweldig. Hier zijn ze eerst vrienden en daarna pas muzikanten. Dat is echt heel mooi om te zien. Het zorgt voor gezelligheid en een soort eenheid in de muziek hier op Goeree-Overflakkee.”

Muziek

“Ik maak een beetje alternatieve rock met een mix van folk en bluegrass,” vertelt hij. “Mijn muziek is geloof ik niet echt in een hokje te stoppen. Ik vind het ook altijd heel moeilijk om een vergelijkende band of artiest op te noemen. Ik haal mijn inspiratie uit diverse andere artiesten, dus écht één is er niet. Het gaat van de Amerikaanse band ‘Brand New’ tot aan Damien Rice. En dat zijn totale tegenpolen.”

In 2019 kwam Niels als Critter al met zijn eerste EP ‘Soul Lullaby’. “Die was wat amateuristischer,” vertelt hij. “Ik heb het voor mijn nieuwe EP een stuk professioneler aangepakt. Frank Mastenbroek, van Charades, heeft mij hier enorm goed bijgeholpen. Hij is mijn producer voor mijn nieuwe EP en het is echt een hele fijne samenwerking.”

Shards

De nieuwe EP van Critter draagt de naam ‘Shards’, deze komt later dit jaar uit. “Er zit niet echt een verhaallijn in, het zijn gewoon losse nummers,” vertelt hij. “De eerste singel ervan heet ‘Confusion’ en die komt op 19 maart uit, inclusief de videoclip. Het nummer is een soort monoloog, een verhaal over dat het leven zwaar is, maar dat het belangrijk is om positief te blijven. Iedereen kan er voor zichzelf wel een betekenis aan geven. Ik heb natuurlijk mijn eigen verhaal erachter en andere kunnen dat voor zichzelf ook doen. Dat is het mooie aan muziek, het is heel interpreteerbaar voor iedereen.”

En hij is erg blij dat de nieuwe muziek nu eindelijk wordt uitgebracht. “Het heeft heel lang op de plank gelegen,” legt hij uit. “Ik ben er anderhalf jaar geleden al aan begonnen en het ligt al zeker een half jaar klaar. Maar bij het plannen hoopten we toch eigenlijk wel wat shows te kunnen spelen. Dat gaat helaas niet gebeuren, maar het is wel tijd om de muziek te gaan delen. Wie weet later dit jaar, als de volledige EP uitkomt.”

Confusion

De eerste single ‘Confusion’ komt dus uit op vrijdag 19 maart, inclusief videoclip. Deze is te vinden op de sociale mediakanalen van Critter. Volg hem daar ook zeker om op de hoogte te blijven van de rest van zijn muziek! Niels is als Critter te volgen op YouTube en Spotify. En op Instagram en Facebook vindt je hem als CritterNL.