89 besmettingen in een week, vandaag 10 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 10 tot 16 maart.

Door Sam Fish

Tussen 10 en 16 maart zijn 39.527 mensen positief getest op het coronavirus, een week eerder waren dat er nog 31.959. Landelijk is er in de cijfers dus een flinke stijging te zien. Er zijn ook meer mensen in het ziekenhuis opgenomen deze week. Dat zijn er namelijk 1234, vorige week waren dat er 1214. Het aantal nieuwe opnames op een intensive care-afdeling is wel afgenomen. Dat waren er deze week namelijk 268, vergeleken met 278 vorige week.

Helaas zijn er deze week ook 204 mensen gemeld die overleden zijn aan de gevolgen van het virus. Dat zijn er wel minder dan vorige week gelukkig, toen waren het er 269.

Testen 

Tussen 10 en 16  maart hebben 460.844 mensen een bezoekje gebracht aan de teststraten. Een week eerder waren dat nog 361.455 mensen. Dat zijn er dus veel meer dan vorige week, zo’n 100.000 meer. Een positief punt hierin is echter wel dat het percentage aan positieve testen is gedaald. Vorige week was namelijk 8,0 procent van de testen positief, deze week was dat 7,7 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

Via diezelfde website kun je nu ook je vaccinatie aanvragen. Let echter wel op: je hebt hier een uitnodiging voor nodig. Zonder uitnodiging krijg je geen vaccin.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,06 van alle varianten samen. Vorige week lag dat gemiddelde R-getal nog op de 0,98. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 106 anderen besmetten met het coronavirus. Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 2 tot 16 maart. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 171 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 109 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 89 bij. Dat zouden dus 198 besmettingen zijn in twee weken.

Wel is er een redelijke stabiliteit te zien in de cijfers op het eiland. Vrijwel de hele week kwamen er zo’n 14 besmettingen per dag bij.

16 maart

De weekcijfers lopen tot 16 maart, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 4985 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 549 meer dan gisteren. Hier op het eiland zijn de cijfers echter gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 10 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er 4 minder dan gisteren!