Telling briefstemmen aangepast na veel gerommel  

Foto: Erik Smit

De werkwijze van het tellen van briefstemmen wordt aangepast. Dit gebeurt nadat veel stemmen ongeldig bleken te zijn.

Dit liet minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer weten. Bij de nieuwe procedure mag de envelop worden geopend om te zien of er een stempas in zit. Daarna wordt gekeken of de stempas geldig is. Als dat het geval is, dan mag de geopende envelop met stembiljet zonder controle in de stembus worden gedaan.

“Op die wijze blijft het stemgeheim gewaarborgd,” aldus de bewindsvrouw. Deze procedure was eerder niet mogelijk. Veel briefstemmen zijn daardoor opzij gelegd als ongeldig.

Onduidelijk

Eerder werd al bekend dat veel ouderen de stemprocedure erg onduidelijk vonden. De instructies die bij alle spullen geleverd zou zijn was niet duidelijk. Daarbij kregen de mensen ook twee enveloppen, een stembiljet en een stempas. De twee enveloppen waren een retourenvelop en een stemenvelop.

Het was de bedoeling dat het ingevulde stembiljet in de stemenvelop zou gaan. Die envelop moest vervolgens samen met de stempas in de retourenvelop. Dit is echter vaak fout gegaan. Vaak werd de stempas bij het stembiljet gestopt, maar dan is dus bekend wie wat stemt en dat mag niet. Ook werd soms de stemenvelop vergeten, dus zat alles los in de retourenvelop. Daarmee is dus ook bekend wie wat heeft gestemd. Maar het werd ook nog wel eens omgedraaid. Dan zat de stempas in de stemenvelop en het stembiljet in de retourenvelop. En tot slot gebeurde het ook nog dat mensen alles in de stemenvelop stopten en die op de bus deden.

Stemmen 

Deze week stemmen we voor de Tweede Kamerverkiezingen. Mensen die ouder zijn dan 70 jaar mogen dit per briefstem doen. Zij hebben hier kortgeleden al alles voor thuisgestuurd gekregen. Mensen in een risicogroep mochten maandag 15 al gaan stemmen, voor hen zijn de stembussen ook vandaag geopend. En op woensdag 17 maart is het grootste deel van de stemmers aan de beurt om naar de stembussen te gaan.